Wat is de Byzantine Fault Tolerance (BFT) en hoe werkt het?

De blockchain technologie is gebaseerd op verschillende principes. Een van de meest belangrijke is dat er consensus moet zijn onder gebruikers van de blockchain. Dit houdt in dat de hele groep het met elkaar eens moet zijn wanneer een beslissing wordt genomen. Om het proces in goede banen te leiden is het Byzantine Fault Tolerance (BFT) in het leven geroepen. Wat houdt dit precies in?

Wat is de Byzantine Fault Tolerance? (BFT)

Het is niet altijd gemakkelijk om een beslissing te maken waar iedereen in een groep achter staat. Je hebt het ongetwijfeld wel eens meegemaakt. Er kan altijd iemand zijn die het met een bepaald voorstel niet eens is. Dan is het de uitdaging om consensus te vinden. Voor deelnemers aan de blockchain van een bepaalde crypto geldt dit des te meer. Gelukkig is er Byzantine Fault Tolerance (BFT) om de consensus binnen een blockchain te bevorderen. Kort samengevat houdt dit in dat een computersysteem over de eigenschap bevat dat het consensus kan bereiken, ondanks dat bepaalde componenten wellicht falen.  Daarover vertellen we straks meer.

Byzantine Fault Tolerance (BFT)

Welke rol speelt de blockchain?

Laten we eens verder duiken in de betekenis van Byzantine Fault Tolerance (BFT). Zonder een goed begrip van wat blockchain precies is komen we echter niet ver. Dit is een gedecentraliseerd systeem dat bestaat uit verschillende blokken waarin crypto transacties worden opgeslagen. De blockchain is openbaar en iedereen die dat wil mag er aan deelnemen. Daarnaast kunnen de verschillende deelnemers allerlei acties uitvoeren, zoals het verzenden van een of meerdere cryptomunten. Deze transacties krijgen een plekje op de blockchain en zijn onveranderlijk.

Nodes

Het transactieproces binnen een blockchain verloopt altijd hetzelfde. Nadat iemand een digitale valuta heeft verzonden zorgen computers in het netwerk (nodes) voor de verificatie en validatie van de transactie. Na de goedkeuring krijgt de transactie een plekje op de database. De blockchain is zeer veilig omdat alle nodes een kopie hebben van de database.

Wat is het doel van de Byzantine Fault Tolerance?

Inmiddels weet je een beetje hoe het netwerk werkt. Daarmee komen we aan bij het Byzantine Fault Tolerance (BFT). Het streeft naar consensus en vertrouwen op het netwerk. Bij blockchain moet minstens 51 procent van de deelnemers het eens zijn over een besluit. Het is namelijk niet de bedoeling dat iemand handelingen op het netwerk uitvoert die niet toegestaan zijn, zoals manipulatie.

51 procent

De nodes in een blockchain netwerk moeten elkaar volledig kunnen vertrouwen. De blockchain werkt immers alleen als iedere transactie betrouwbaar is. Na de validatie van een transactie onderwerpt het gehele netwerk het nieuwe blok aan een controle. 51 procent van het netwerk moet aangeven dat alles in orde is. Is dat het geval? Dan wordt het blok aan de blockchain toegevoegd.

Proof of Stake consensus algoritme

Maar hoe zit het nu met de Byzantine Fault Tolerance (BFT)? Het vormt als het ware de basis van dit proces. Het gebruikt namelijk het zogeheten Proof of Stake (PoS) consensus algoritme. Dit houdt in dat alle nodes pas mogen deelnemen aan het blockchain netwerk als ze een stake inzetten. Wanneer meer dan de helft van het netwerk vindt dat iemand zijn werk niet goed doet, kan de node de stake kwijtraken. De PoS is dus een soort borg om ervoor te zorgen dat alles goed werkt en dat er consensus ontstaat.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen