Wat is de circulating supply en welk effect heeft het op de prijs van een cryptocurrency?
Een cryptocurrency vertegenwoordigt een bepaalde waarde. Dit is goed te zien wanneer je bijvoorbeeld op een site als Coinmarketcap kijkt. De waarde van een cryptomunt wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de circulating supply. Wat is het precies? We leggen het je graag uit.
Wat is de circulating supply?
Tegenwoordig heb je als trader de keuze uit duizenden cryptomunten. De waarde verschilt sterk: van een paar cent tot duizenden euro’s. Bij het bepalen van de waarde speelt de circulating supply een belangrijke rol. Nederlandse beleggers noemen dit ook wel het ‘circulerende aanbod’. Dit betreft het aantal cryptocurrency munten of tokens die op de markt circuleren. Oftewel: de hoeveelheid van een bepaalde digitale valuta dat publiekelijk beschikbaar is.
Welke functie heeft een circulating supply?
De circulating supply heeft een belangrijke functie. Je kunt er namelijk de marktkapitalisatie van een cryptocurrency mee berekenen. In dat geval dien je de huidige marktprijs te verrekenen met het aantal munten dat in omloop is. Stel je voor dat een crypto een circulerende voorraad van 2.000.000 munten heeft. De munten kosten 5 euro per stuk. In dat geval is de marktkapitalisatie 10.000.000.
Welk effect heeft het op de prijs van een cryptomunt?
De circulating supply bepaalt in belangrijke mate hoeveel een cryptomunt waard kan worden in de toekomst. Hoe hoger de supply, hoe hoger de prijs in de toekomst kan worden. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar Ripple (XRP). Het heeft een circulating supply met miljarden munten. De prijs ligt momenteel rond de 1 dollar. Dat is al vrij hoog, want vanwege de hoge supply is de kans dat Ripple (XRP) ooit een waarde zal bereiken van 10 euro klein. Aan de andere kant bereikte deze crypto tijdens de bull run van 2017 een waarde van 2.82 euro. De toekomst is dus niet te voorspellen.
Praktijkvoorbeeld: de maximale hoeveelheid van Bitcoin
De circulerende voorraad van een cryptomunt of token blijft niet hetzelfde. In de loop van de tijd kan het zowel toenemen als afnemen. Bitcoin is daar een zeer goed voorbeeld van. De circulating supply van deze wereldberoemde digitale munt zal blijven toenemen tot een maximale hoeveelheid van 21 miljoen munten is gemined. Momenteel worden er om de 10 minuten nieuwe Bitcoin munten gemined. Deze cryptocurrency krijgt om de paar jaar echter te maken met een ‘burning’. Dit houdt in dat een deel van het aanbod wordt verbrand. Niet letterlijk natuurlijk, want crypto is digitaal. Tijdens een burning worden de munten voor altijd van de markt verwijderd.
Wat is het verschil tussen circulating supply en het maximale aanbod?
Het is belangrijk om te weten dat de circulating supply niet hetzelfde is als het maximale aanbod of het totale aanbod van een cryptomunt. Het zijn alleen de munten die voor het publiek toegankelijk zijn. Het totale aanbod heeft een ander doel, namelijk in kaart brengen hoeveel munten er momenteel bestaan. Oftewel, het aantal munten dat is uitgeven minus de munten die al een ‘burning’ hebben ondergaan.
Wat is het verschil met de maximale voorraad?
De maximale voorraad is ook niet hetzelfde als de circulating supply. Dit heeft betrekking op de maximale hoeveelheid cryptomunten die ooit in omloop zullen zijn. De crypto die in de toekomst worden gemined tellen in dat geval ook mee.
Verandering supply leidt tot verandering prijs
Eerder stelden we dat de circulating supply van een cryptomunt kan veranderen, bijvoorbeeld door een burning. Een dergelijke gebeurtenis leidt vaak tot een prijsverandering. Hou de koers van een bepaalde cryptomunt of token dan ook goed in de gaten wanneer er bijvoorbeeld nieuwe munten ontstaan door ‘mining’. Wordt de supply groter? Dan zal de prijs waarschijnlijk dalen. Een verlaging van de circulating supply heeft waarschijnlijk een koersstijging en een hogere prijs als gevolg.
Vergelijk de beste Crypto brokers
Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.
Meest gekozen
- Goed en betrouwbare broker
- Rente verdienen via staking
- Makkelijk te gebruiken
- Beste broker voor crypto
9,4/10 Beoordeling
- Gemakkelijk te gebruiken
- Diverse betaalmogelijkheden
- Goede klantenservice
9,0/10 Beoordeling
- Met iDeal betalen is mogelijk
- Handige mobiele app
- Nederlandse helpdesk
8,9/10 Beoordeling
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.