Wat is de Cryptographic Hash Function en hoe werkt het?

De manier waarop een blockchain en cryptocurrency werkt is vrij technisch. Maar de uitleg ervan hoeft niet ingewikkeld te zijn. Zo is de essentie van de Cryptographic Hash Function goed te begrijpen wanneer je je er even in verdiept. En dankzij ons artikel weet je er binnenkort van alles vanaf. Wat is de Cryptographic Hash Function?

Wat is een Cryptografische Hash Functie?

De techniek achter crypto bestaat uit algoritmes. Een daarvan is de Cryptographic Hash Function. Laten we eerst eens kijken naar de standaard hash functie. Die maakt van een reeks cijfers een unieke handtekening die zowel 128 of 256 bits zijn. Dit zijn doorgaans 40 of 80 decimale cijfers. De hash functie gebruikt een willekeurige hoeveelheid data als invoer en produceert een tekst met cijfers. Deze tekst is versleuteld en dus niet te lezen door onbevoegden. Het gebruik van een ‘hash’ is vanwege de veiligheid een goede manier om gebruikers te verifiëren.

Cryptographic Hash Function

Welk effect hebben cryptografische hashfuncties op wachtwoorden?

Cryptografische hashfuncties hebben effect op de veiligheid van opgeslagen wachtwoorden. Zo maakt een goede hash het erg lastig om het originele wachtwoord  te raden. Dit is onder andere te wijten aan het zogeheten ‘lawine effect’. Daarbij is het zo dat een kleine verandering in één bit van het originele wachtwoord leidt tot een verandering in de helft van de bits van een hash. Oftewel: op het moment dat een wachtwoord wordt gewijzigd, hoe klein uit, verandert de uitvoer van de vercijferde tekst meteen.

Strijd tegen cybercriminaliteit

Cryptografische hashfuncties werken altijd volgens dezelfde manier. Ze zien een wachtwoord staan en zetten het op in een versleutelde tekst. Dit verkleint de kans op aanvallen door cybercriminelen. Hackers moeten namelijk eerst de hash-waarden zien te willen ontcijferen, en dat is bijna onbegonnen werk. Deze functie zorgt dan ook voor vertragingen bij aanvallen en schrikt veel hackers af.

Hoe beveilig je je wachtwoorden?

Dat de cryptografische hashfunctie aanvallen vertraagt betekent niet dat ze niet plaatsvinden. Helaas komt het wel eens voor dat hackers door middel van snelle hardware toch hashgegevens weten te kraken. Wel zijn er een aantal manieren waarop je als gebruiker voor optimale bescherming van je wachtwoorden kunt zorgen, namelijk het gebruik van:

  • De Hash message authentication code
  • Salted hashes

Hash message authentication code

Zo is het verstandig om een hashfunctie met een sleutel te gebruiken. In het Engels staat dit ook wel bekend als de ‘hash message authentication code’, die we voor het gemak even afkorten tot HMAC. Dit algoritme maakt gebruik van zowel een cryptografische sleutel als een cryptografische hashfuctie. Daardoor ontstaat er een authenticatiecode met een sleutel en is de hash extra goed beveiligd.

Salted hashes

Een andere optie om versleutelde teksten optimaal te beschermen is het gebruik van salted hashes. Dit betekent dat er willekeurig gegevens worden toegevoegd aan platte teksten. Daardoor zijn twee platte tekst wachtwoorden die eerst hetzelfde waren in cryptografische vorm heel verschillend. Er is een unieke output, zelfs als de input hetzelfde is. Het resultaat? Duplicaten vallen niet meer op en hackers worden om de tuin geleid.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen