Wat is derivatenmarkt en hoe groot is het?

De aandelenbeurs is ontzettend groot. De wereld telt 60 beurzen waarvan er 16 een marktkapitalisatie hebben van meer dan een biljoen dollar. De kans is groot dat je wel eens van de derivatenmarkt hebt gehoord. Maar wat het begrip echt inhoudt is voor veel mensen onbekend. Wat is de derivatenmarkt precies en hoe werkt het? Lees snel verder voor het antwoord.

Wat is de derivatenmarkt?

De derivatenmarkt bestaat uit financiële activa waarvan de waarde afhankelijk is groep activa of een onderliggende waarde. Dit zijn bijvoorbeeld grondstoffen, goederen of termijncontracten. Tevens is het de basis waarop een future of optie gebaseerd is. Dit houdt in dat twee partijen een prijs hebben afgesproken om een onderliggende waarde te verhandelen. De koers ervan bepaalt uiteindelijk de prijs van een derivaat.

derivatenmarkt

Welke financiële derivaten bestaan er?

Op de derivatenmarkt kun je verschillende financiële derivaten kopen. Denk bijvoorbeeld aan futures contracten, opties en Contracts for Difference (CFD’s). Bij het laatstgenoemde financiële product wordt een contract vastgelegd tussen de koper en verkoper. Handelaars speculeren of de prijs van een bepaalde activa stijgt of daalt. Speculeren op een stijgende prijs heet ‘long’ gaan en bij speculeren op een dalende prijs ga je ‘short’ .  Een belangrijk kenmerk van CFD is dat men het onderliggende instrument echter niet zelf in bezit heeft.

De derivatenmarkt in cijfers

De derivatenmarkt is zeer groot. Visual Capitalist publiceerde een interessante lijst van alle markten in de wereld. Een kleine greep:

Categorie
Waarde in miljarden
Bron
Derivaten (marktwaarde)
11.600
BIS (december 2019)
Wereldwijde rijkdom
360,603
Credit Suisse
wereldwijde vastgoedmarkt
280,600
Savills Global Research (2018)
Fortune 500
22,600
Fortune 500 (2019)
Wereldwijde militaire uitgaven
1,782
Wereldbank
Cryptocurrencies
244
CoinMarketCap
Zilver
44
World Silver Survey (2019)

Wat zijn de redenen om actief te worden op de derivatenmarkt?

De geschiedenis van de derivatenmarkt gaat lang terug. Amsterdamse boeren uit de Middeleeuwen handelden bijvoorbeeld al op de tulpenbeurs. Een paar eeuwen later is deze financiële markt populairder dan ooit. Beleggers gebruiken het bijvoorbeeld om een positie af te dekken in een bepaalde activa. In feite betekent dit dat men het risico probeert te verkleinen door bijvoorbeeld te investeren in een activa die zich meestal in een tegengestelde richting beweegt. In dat geval is er sprake van een negatieve correlatie. Maar dit pakt bij het zogeheten ‘hedgen’ van een positie vaak goed uit.

Hefboomwerking

Een andere reden om actief te zijn op de derivatenmarkt is dat je volop kunt speculeren op de koersbewegingen van een bepaald activum. Al eerder benoemden we het innemen van een ‘short’ of ‘long’ positie.  Wanneer je een goede prijsvoorspelling maakt (omhoog of omlaag) kun je veel geld verdienen. Bovendien is het mogelijk om op de derivatenmarkt gebruik te maken van een zogeheten hefboomwerking. In het Engels wordt dit fenomeen ‘leverage trading’ genoemd. Dit betekent dat je een bedrag leent van een beurs om een grotere positie in te nemen tijdens het traden van een aandeel. Je hoeft dus geen eigen geld in te leggen om met een groter bedrag te speculeren.

Hefboomwerking in de praktijk

Laten we even een praktijkvoorbeeld gebruiken om de hefboomwerking te verduidelijken. Stel je voor dat je 50 euro inlegt met een hefboomwerking van 1:100. In dat geval is jouw positie 5000 in plaats van 50 euro. Je kunt dus veel meer winst maken en dat is voor veel traders een aantrekkelijke optie. De kans dat je verlies maakt is echter ook aanwezig en dat is natuurlijk een stuk minder fijn. Wees je daarom goed  bewust van de risico’s van deze manier van handelen. 

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen