Wat zijn de doelen van de Enterprise Ethereum Alliance (EEA)?

Ethereum is een heldere ster in het groeiende universum van cryptocurrencies. Het platform biedt vele mogelijkheden voor software ontwikkelaars, academici, start-ups en bedrijven. Allemaal worden ze verbonden door de Enterprise Ethereum Alliance (EEA). Wat is het en hoe functioneert het?

Wat doet het Ethereum platform?

Ethereum is een zeer groot platform voor smart contracts. Door middel van slimme contracten zijn verschillende partijen in staat om vaste afspraken te maken die niet gemanipuleerd kunnen worden. Deze digitale afspraken staan namelijk op de blockchain en worden als er aan alle voorwaarden is voldaan automatisch uitgevoerd. Omdat het een gedecentraliseerd platform betreft is er geen sprake van inmenging van een autoriteit waardoor de kans op censuur en fraude miniem is.

Blockchain

Transacties op de Ethereum blockchain verlopen over het algemeen snel en efficiënt. Ook dit is te danken aan de blockchain. Het slaat namelijk alle transacties op in blokken. Zodra een computernetwerk consensus (dus overeenstemming) heeft bereikt over de betrouwbaarheid van een transactie wordt het blok aan een eerder blok toegevoegd. Op die manier ontstaat een blokketen, oftewel de blockchain.

Ether

Het gedecentraliseerde platform is open-source. Dit betekent dat iedereen voorstellen mag doen om het te verbeteren. Het platform functioneert echter niet zonder zijn eigen cryptocurrency, Ether. Dit is als het ware de brandstof om transacties en andere activiteiten op het Ethereum netwerk uit te kunnen voeren. Ether maakt onder andere gebruik van een eigen codetaal genaamd Solidity. Het gebruik van de zogeheten Ethereum Virtual Machine zorgt ervoor dat de code altijd correct op de blockchain wordt uitgevoerd. Daardoor kan het Ethereum platform niet worden gemanipuleerd.

Wat is de Enterprise Ethereum Alliance?

Nu we voldoende weten van het Ethereum netwerk is het tijd om te kijken naar de Enterprise Ethereum Alliance. Ook dit is een zeer belangrijke radar in het omvangrijke geheel. De EEA werd opgericht in 2017. Je kunt het zien als een groep vooraanstaande bedrijven die samen een alliantie vormen. Ze ontwikkelen al jaren blockchain technologie voor een breed scala aan klanten.

Samen bouwen aan functionaliteiten

Vanwege de vele technische mogelijkheden werken inmiddels veel technologie leveranciers, startups, ondernemers, bedrijven en academici met Ethereum experts. De Enterprise Ethereum Alliance (EEA) verbindt ze allemaal met elkaar. Samen bouwt men smart contracts en andere functionaliteiten die in de echte wereld kunnen worden gebouwd. Ethereum oprichter Vitalik Buterin zei het volgende over de Enterprise Ethereum Alliance:

“The Enterprise Ethereum Alliance project can play an important role in standardizing approaches for privacy, permissioning and providing alternative consensus algorithms to improve its usability in enterprise settings, and the resources the project and its members are contributing should accelerate the advancement of the Ethereum ecosystem generally. I look forward to continuing to work with everyone involved.”

Met welke partners werkt de EEA samen?

Het Ethereum platform bestaat sinds 2015 en heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. In feite is de Ethereum Enterprise Alliance nog maar het begin van een groots avontuur. Het streeft er naar om Ethereum zo bruikbaar mogelijk te maken voor allerlei grote spelers uit verschillende bedrijfstakken. Zo werkt het inmiddels samen met de volgende klanten:

  1. Shell, BP
  2. Accenture, Consensys
  3. Microsoft, Intel, Samsung
  4. Bank of Canada
  5. Santander, JP Morgan Chase, Scotiabank
  6. Shell, BP
  7. Mastercard
  8. Thomson Reuters
  9. Deloitte

Wat heeft de toekomst in petto voor Ethereum Enterprise Alliance?

Uiteindelijk wil de EEA een routekaart ontwikkelen waarmee bedrijven zo snel mogelij alles leren over Ethereum. Daardoor gebruiken ze sneller en vaker Ether en passen ze de blockchain technologie van Ethereum vaker toe voor specifieke zaken uit de echte wereld. Dit is niet alleen goed nieuws voor bedrijven, maar ook voor het Ethereum platform zelf. Wat dat betreft ziet de toekomst er rooskleurig uit.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen