Wat is de Ethereum Virtual Machine (EVM) en waarom is het zo belangrijk?

Vitalik Buterin en Jeremy Wood hadden tien jaar geleden niet kunnen bedenken dat het Ethereum netwerk zou uitgroeien tot een succes van wereldformaat. Wist je dat het dagelijks miljoenen transacties verwerkt? Het zijn er zelfs meer dan Bitcoin. De Ethereum Virtual Machine (EVM) speelt een belangrijke rol bij het succesverhaal dat Ethereum tot nu toe is. Wat betekent het en hoe werkt het? In dit artikel vertellen we je er graag alles over.

Wat is de Ethereum Virtual Machine? (EVM)

De Ethereum Virtual Machine (EVM) is een belangrijk onderdeel van het Ethereum platform. Dit systeem houdt alle wijzigingen op de Ethereum blockchain nauwkeurig bij. Dit gebeurt op gedecentraliseerde wijze, wat betekent dat er geen derde partij bij het proces betrokken is. Een andere functie van de EVM is dat gebruikers er zelf smart contracts mee kunnen creëren. Men hoeft alleen EVM te installeren op de computer om te beginnen.

Wat zijn bytes?

Op de Ethereum blockchain worden zoals eerder gesteld dagelijks miljoenen transacties verwerkt. Op het moment dat een gebruiker een transactie doet verandert de blockchain. Hetzelfde geldt voor een bepaalde gebeurtenis op de smart contract. Alle deelnemers moeten op de hoogte te zijn van eventuele wijzigingen. Dit klinkt vrij simpel, maar in werkelijkheid is EVM vrij complex. Zo gebruikt het een eigen code/taal die programmeurs gebruiken bij het maken van computerprogramma’s. Een computer is echter niet in staat om de Engelse taal te beschrijven. Zodoende zijn er speciale tools, compilers genoemd, die de computercode omzetten in ‘bytes’. Gelukkig kan de computer deze ‘taal’ we begrijpen om instructies te lezen en uit te voeren.

Welke taken heeft de Ethereum Virtual Machine?

Ethereum is geen computer, maar een gedistribueerd netwerk. Zodoende heeft het gebruik van computertaal op het netwerk vrij weinig zin. Het verwerken van codetaal is een taak van de Ethereum Virtual Machine (EVM). Het heeft erg veel weg van een grafische processor. Zo draait het op een computer en voert het op basis van instructies geschreven code uit. Deze instructies zijn opgesteld in de programmeertaal Solidity.

EVM en smart contracts

EVM is software die alleen online bestaat. Het is niet aan te raken, zoals een laptop in de winkel. In plaats daarvan maakt EVM deel uit van ‘Geth’. Deze software heeft een belangrijke taak. Het distribueert namelijk transacties aan andere deelnemers van het netwerk.  Ten tweede biedt Geth ruimte aan EVM. Die heeft als belangrijke taak om codes (bytes) uit te voeren. Deze codes worden ook wel ‘smart contracts’ genoemd. Dit zijn digitale applicaties die op de Ethereum blockchain gemaakt worden. Het is echter alleen mogelijk om apps te maken bij gebruik van de EVM. Het is dus onmisbaar voor het voortbestaan van het Ethereum netwerk.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen