Wat is de Gas limiet en hoe bereken je het?
Dagelijks vinden er ongeveer 1 miljoen transacties plaats op het Ethereum netwerk. Een indrukwekkend aantal, helemaal wanneer je het vergelijkt met Bitcoin (250.000 transacties per dag). Het omvangrijke Ethereum netwerk kan echter niet functioneren zonder Gas. Dit is de brandstof waar gebruikers voor moeten betalen om transacties uit te voeren. Tijdens het verzenden krijgt men te maken met een Gas limiet. Wat is dit precies?
Wat is de Gas fee?
De cryptocurrency Ether (ETH) is zeer belangrijk voor het netwerk. Voor iedere transactie dient namelijk Gas te worden betaald en daar wordt deze cryptomunt voor gebruikt. Voor een transactie op het Ethereum netwerk moet je transactiekosten betalen. We noemen dit de ‘Gas fee’. Het is onder te verdelen in twee delen: de Gas prijs en de Gas limiet. Eerst even iets over de Gas prijs. Dit geeft aan wat je als gebruiker wil betalen om een transactie succesvol te laten zijn. Hoe meer Gas je bereid bent om te betalen, hoe sneller een miner de transactie verwerkt. Daar staat wel tegenover dat je meer transactiekosten kwijt bent. De keuze is aan jou, maar kies wel een redelijke prijs.
Wat is de Gas limiet?
Niemand wil teveel betalen aan transactiekosten. Helaas komt het wel eens voor omdat de waarde van ETH soms erg fluctueert. Er zit enige tijd tussen het verzenden van een transactie en de verwerking ervan. Wanneer Ether juist in die paar minuten stijgt kun je te maken krijgen met extra kosten. Gelukkig is er een manier om dit de kop in te drukken: het gebruik van Gas limit. Dit is het maximale bedrag day je wil betalen voor een transactie. Daarmee voorkom je dat de kosten veel te hoog oplopen.
Een praktijkvoorbeeld om het een en ander te verduidelijken
Laten we een praktijkvoorbeeld gebruiken. Stel je voor dat je 2 ETH wil inwisselen voor een ERC-20 token, bijvoorbeeld Basic Attention Token (BAT). Je besluit de Gas prijs op 175 Gwei te zetten met een limiet van 35.000 Gas. Uiteindelijk wordt er 30.000 Gas gebruikt. In dat geval betaal je 175×30.000 = 5.250.000 Gwei. Dit is omgerekend 0.00525000 ETH.
Het gebruik van Gwei
Hoewel het berekenen van de transactiekosten niet ingewikkeld is, begrijpen we dat alle termen soms erg verwarrend kunnen zijn. Neem alleen al het feit dat in plaats van ETH ‘Gas’ en ‘Gwei’ wordt gebruikt. Toch heeft dit een vrij simpele reden. Handelsplatforms rekenen Gas niet in ETH omdat het vaak kleine bedragen betreft. Zodoende wordt Gas uitgedrukt in de allerkleinste fractie van een Ether: Wei. Maar we zijn nog niet klaar. 1 wei is één triljoenste Ether. Dit is waanzinnig klein. Zodoende drukt men Gas uit in Gigawei, simpelweg afgekort tot Gwei.
Hoge transactiekosten vormen drempel
Een nadeel van het bovenstaande prijs is dat het soms best lastig is om een goede Gas limiet in te stellen. De volatiliteit van de cryptomarkt en dus de prijs van ETH helpt wat dat betreft niet echt. Bovendien vormen de soms hoge transactiekosten een drempel voor beleggers die met een klein bedrag in Ethereum willen stappen. Bij een koers die ongunstig uitvalt kun je voor 100 euro aan Ethereum zomaar 10 of 20 euro kwijt zijn aan Gas en daar is niet iedereen blij mee.
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.