Wat is de hashrate en hoe werkt het?
Wie zich verdiept in de technologie achter crypto kan er niet omheen: de hashrate. Dit wiskundige proces zorgt ervoor dat blockchain en cryptocurrencies op een veilige en efficiënte manier werken. Natuurlijk komt daar veel bij kijken. Wat is een Hashrate precies en hoe werkt het?
Wat is de hashrate?
Wie graag over crypto en blockchain wil meepraten moet verstand hebben van de hashrate. Het bepaalt namelijk hoe snel een miner in staat is om een hash uit te voeren. En dat bepaalt op zijn beurt hoe snel een block gemined kan worden. Een hashrate is dus belangrijk, maar hoe werkt het dan? Een hashrate heeft betrekking op een wiskundig proces waarbij een bepaalde input naar een reeks getallen en cijfers van een vaste lengte wordt omgezet. In eerste instantie worden bepaalde gegevens in verschillende groottes en lengtes ontvangen.
Hashrate in de praktijk
Een bewerking zorgt ervoor dat de gegevens een vaste grootte en lengte krijgen. Dit is een zeer complex proces dat de nodige aandacht en precisie vergt. Een hele kleine verandering zorgt namelijk al voor een andere uitkomst. Laten we eens deze tekst van Binance met het Bitcoin hash-algoritme SHA-256 gebruiken (256 Bits).
Input Binance: ‘f1624fcc63b615ac0e45daf9ab78434ec2e8ffe402144dc631b055f711225192’. Input binance: 69bba357145ca539dcd1ac957abc1ec5833319ddcae7f5e8b8da0c36624784b4’.
Een kleine verandering levert al een compleet andere hashwaarde op. Wel blijft de grootte van 256-bits, oftewel 64 karakters, altijd hetzelfde.
Hashrate en crypto mining
Al eerder schreven we over het belang van de hashrate voor miners. Laten we daar nog even iets dieper op ingaan. Een minder heeft de belangrijke taak om de lijst met de meest recente transacties te vinden (de zogeheten invoer). De transacties worden pas geverifieerd als de miner deze invoer weet te vinden. Lukt dat? Dat ontvangt de miner een block reward, oftewel een vergoeding voor het gebruik van de rekenkracht om de invoer te vinden. Na de verificatie wordt een nieuwe transactie op de blockchain bijgeschreven. Dankzij dit proces kunnen crypto transacties dus snel en efficiënt plaatsvinden.
Meer rekenkracht nodig dan ooit
Het bovenstaande proces klinkt niet heel ingewikkeld. De waarheid is echter weerbarstiger. Naarmate de populariteit van cryptocurrencies toeneemt stijgt ook de moeilijkheidsgraad voor miners. Er is namelijk steeds meer rekenkracht nodig om het werk correct uit te kunnen voeren. Goede, maar dure hardware is tegenwoordig essentieel om berekeningen te kunnen maken. Niet iedere huis-tuin-en-keuken miner kan dit. Aan de andere kant blijven de ontwikkelingen in de cryptowereld niet stil staan. Ondanks de moeilijkheidsgraad komen er steeds meer miners bij. Met behulp van geavanceerde apparatuur weet men complexe berekeningen nog steeds op te lossen. Maar de volgende tabel laat zien dat het aantal hashes dat nodig is om te blijven draaien erg hoog is:
- 1 kH/s: 1,000 hashes per seconde
- 1 MH/s: 1,000,000 hashes per seconde
- 1 GH/s: 1,000,000,000 hashes per seconde
- 1 TH/s: 1,000,000,000,000 hashes per seconde
- 1 PH/s: 1,000,000,000,000,000 hashes per seconde
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.