Voortschrijdend gemiddelde convergentie divergentie (MACD)

Als het gaat om cryptocurrency trading, is de Moving Average Convergence Divergence (MACD) een van de meest populaire indicatoren voor crypto trading. Dit komt omdat het eenvoudig te gebruiken is en het betrouwbare cryptocurrency handelssignalen kan geven. Wat is de MACD precies en hoe kun je het gebruiken?

Wat is de MACD?

Laten we eerst eens kijken naar de betekenis van MACD. Het is een trendvolgende indicator die evalueert of het korte-termijn prijs momentum gelijke tred houdt met de lange-termijn prijsbeweging. En indien dit niet het geval is, wordt het toegepast om te voorspellen of een trendverandering nabij is. De MACD lijn, signaallijn, 0 lijnen en histogram zijn de vier primaire componenten die samen de MACD vormen onder de bekende indicatoren in crypto trading.

MACD formule

Een voortschrijdend gemiddelde is niets anders dan een weergave van de gemiddelde consensus over de waarde gedurende een bepaalde tijd, of beter gezegd, een samengesteld beeld van de wijdverbreide opinie. Door de dagelijkse prijsschommelingen te elimineren, kun je een patroon ontdekken. De volgende MACD formule wordt gebruikt om het momentum aan te geven dat trends volgt. De berekening ervan is als volgt:

  • 26-periodes EMA (exponentieel voortschrijdend gemiddelde) – 12-periodes EMA (bij slotkoersen)

Basis voor handelssignalen

Wanneer de signaallijn en de MACD lijn worden samengevoegd, wordt de basis gelegd voor veel verschillende handelssignalen. Dit gebeurt wanneer de twee lijnen convergeren, divergeren en kruisen. Zodra de nullijn bereikt is, zal de MACD lijn op nul staan. Dit niveau is waar de 26- en 12-periodes EMA’s zich bevinden.

Wat zijn de hoofdcomponenten van de MACD?

De drie vormen van voortschrijdende gemiddelden die het meest worden gebruikt zijn: eenvoudig, lineair en exponentieel. MACD heeft drie hoofdcomponenten, nl.

  • MACD = 12-period EMA – 26-period EMA
  • Signaallijn = Een 9-periodes EMA van de MACD.
  • MACD Histogram = MACD – Signaallijn

Gebruik van twee voortschrijdende gemiddelden

Men kan een verbluffende oscillator creëren door de variantie van twee voortschrijdende gemiddelden te meten. Het gebruik van twee voortschrijdende gemiddelden door de double crossover methode wint dus aan relevantie en ontwikkelt zich tot een effectiever instrument. Deze handelsindicatie werd eind jaren 1970 ontwikkeld door Gerald Appel, een in New York gevestigde analist en fondsbeheerder die alle eer toekomt.

Wan maakt de MACD anders dan andere indicatoren?

Het MACD histogram toont de scheiding tussen de MACD en de signaallijnen. Afhankelijk van het feit of de MACD lijn boven of onder de signaallijn ligt, kan deze negatief of positief zijn.De MACD verschilt van andere crypto indicatoren omdat hij geen absoluut bereik heeft. Daarom kan het niet worden gebruikt om oververkochte of overgekochte situaties te identificeren. We is het een goede gelegenheid om te kopen als de MACD positief is en boven 0, wat een opwaartse (bullish) trend suggereert. Het is echter een goed idee om te verkopen wanneer de MACD negatief is en onder nul ligt. Dit wijst namelijk op een neerwaartse (dalende) trend.

MACD, bullish en bearish

Hieronder volgen enkele typische MACD trading indicaties die kunnen worden gegenereerd wanneer twee oscillerende lijnen elkaar kruisen:

Bullish: wanneer de MACD boven de signaallijn komt.

Bearish: wanneer de signaallijn boven de MACD lijn kruist.

Tip: combineer signalen met elkaar

Dergelijke cross-overs komen vaak voor, zodat je veel valse positieven kunt krijgen. Zodoende  is het beter om deze signalen te combineren met andere om jouw resultaten te verbeteren, eerder dan er enkel op te vertrouwen.  De samen stijgende MACD lijn en signaallijn wordt gezien als een bullish indicatie, die een toename van positieve trend of momentum aangeeft. Maar als de MACD daalt, is dit een bearish indicatie die een stijgende negatieve trend of momentum benadrukt.

Hogere en lagere high

Een indicatie voor een bearish divergentie is wanneer de koers een hogere high maakt, terwijl de MACD een lagere high maakt of als de koers een lagere high maakt en de MACD een hogere high maakt. Wanneer de koers een lagere low maakt en de MACD een hogere low maakt, komt er mogelijk een uptrendverschuiving.

Waarom is het gebruik van de MACD een goed idee?

De MACD is een nuttig instrument om gebieden van prijsdivergentie te identificeren. En die kun je vervolgens gebruiken als een trading signaal. Een bearish divergentie doet zich voor wanneer de koers een hogere low maakt, terwijl de MACD een lagere low maakt of wanneer de koers een lagere low maakt, terwijl de MACD een hogere high maakt.

Hoe gebruik je de MACD als trader?

Misschien ben je al een tijdje actief als crypto trader. In dat geval kun je de sterkte van de huidige trend bepalen door de MACD grafiek te bestuderen. Er is bijvoorbeeld een aanzienlijke kans dat de markten spoedig een neerwaartse trend zullen ingaan als het model hogere highs voorspelt maar de MACD lagere highs laat zien. Dit komt omdat de koers stijgt maar het momentum afneemt. We wensen je veel succes met traden en het gebruik van de MACD!

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen