Alles wat je moet weten over de makers fee

Crypto traders gebruiken verschillende handelsstrategieën om hun kans op succes te vergroten. Zo kiezen ze vaak voor een marktorder of een limit order. Het verschil tussen deze order types is dat er bij het laatste sprake is van een limiet. Dit houdt in dat je pas koopt of verkoopt als een vooraf bepaalde prijs is bereikt. Voor een limit order geldt een zogeheten ‘makers fee’. Wat houdt dit precies in? We leggen het je graag uit in dit artikel.

Wat is de makers fee?

Om de makers fee te begrijpen moeten we eerst kijken naar de zogeheten ‘maker’. Dit is iemand die cryptomunten aanbiedt op een exchange. Jij kan deze positie ook innemen. Stel je voor dat je een limit order plaatst voor de koop van een bepaalde cryptomunt. Je doet dit onder de huidige marktprijs of plaatst juist een verkooporder die boven deze prijs ligt. Dit proces zorgt voor voldoende liquiditeit op een exchange. Om een trading order te plaatsen moet je een bepaald tarief betalen en dat heet de makers fee.

Wat is het verschil tussen een limiet order en een market order?

Een nadeel van een limiet order is dat het niet altijd meteen wordt vervuld. Dit gebeurt namelijk alleen als er een bepaald limiet wordt bereikt, of dat nu bij een prijsstijging of prijsdaling is. Sommige makers doen er dan ook behoorlijk lang over om hun order vervuld te krijgen. Bij een marktorder is dat niet het geval. Die wordt vrijwel altijd gevuld óf afgewezen. Dit laatste gebeurt alleen wanneer er niet voldoende liquiditeit op een exchange is. Maar bij een grote exchange zoals Binance gebeurt dat eigenlijk nooit.

Wat is het verschil tussen een makers fee en een takers fee?

De liquiditeit die een maker heeft gecreëerd brengt een belangrijk voordeel met zich mee, namelijk een vrij lage makersfee. Een maker zorgt namelijk voor het aanbod en neemt niets weg van de exchange. Je voegt een order toe aan het orderboek en ‘maakt de markt’. Dit wordt door handelsplatformen gewaardeerd en daarom betaal je minder. En hoe groter de order, hoe minder je betaalt. Over het algemeen betaal je voor een takersfee een hoger tarief. Dit komt door het feit dat een taker de order van een andere belegger invult. Hij of zij haalt de limit order van de exchange weg (to take).

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen