Waarom kennis van de market cap/marktkapitalisatie belangrijk is voor je handelsstrategie

Wie actief is op de aandelen en/of cryptomarkt komt deze term vroeg of laat tegen: market cap. Dit Engelse woord vertalen we in het Nederlands als marktkapitalisatie. Het is belangrijk om te weten wat het is en hoe het werkt. Daardoor kies je sneller voor een of meerdere succesvolle (crypto) aandelen In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over market cap/marktkapitalisatie.

Wat is de market cap?

De market kap heeft betrekking op de waarde van een cryptomunt. Wat betreft het bepalen van de waarde is het belangrijker dan de prijs. Met name op de volatiele cryptomarkt kan de prijs van een digitale munt namelijk erg schommelen. Politieke gebeurtenissen of technische problemen kunnen de koers van een cryptocurrency flink beïnvloeden. Ook psychologie en het sentiment op de markt speelt een belangrijke rol. Wanneer er sprake is van een bull markt ontstaat er een positief sentiment onder beleggers. Ze vertellen elkaar over hun succes en het enthousiasme kent geen grenzen. Ook mensen die nog geen crypto investering hebben gedaan besluiten in te stappen. Dit heeft een gunstig effect op de prijs. Maar het omgekeerde kan zich natuurlijk ook voordoen. Bij een negatief sentiment is er vaak sprake van een zogeheten bear market.

Hoe bereken je de market cap?

Het maken van goede handelsbeslissingen is niet eenvoudig. Maar gelukkig zijn er een aantal manieren die het vereenvoudigen, waaronder het toepassen van de market cap (marktkapitalisatie). Daarbij wordt de huidige prijs van een bepaald aandeel vermenigvuldigd met het totale aantal bestaande aandelen. De rekensom is dan ook: het totale bestaande aandelen x de huidige prijs.

Hoe bereken je de market cap van een cryptomunt?

Het berekenen van de market cap verloopt bij crypto net een beetje anders. In dat geval wordt het aantal munten dat in circulatie is berekend met de huidige prijs. Dit staat in het Engels bekend als de ‘circulating supply’. Net als de prijs van een munt is ook de market cap dynamisch. Allerlei externe factoren zijn van invloed. Denk bijvoorbeeld aan de prijs van een digitale valuta, maar ook het aantal coins dat in omloop is. Komen er meer of minder cryptomunten in omloop, dan is dat van invloed op de marktkapitalisatie. Dit zijn momenteel (januari 2022) de cryptocurrencies met de grootste market cap:

  • 1 – BTC
  • 2 – ETH
  • 3 – BNB
  • 4 – USDT
  • 5 – SOL

Market cap en handelsstrategie

Het onderzoeken van de market cap is voor veel beleggers een onderdeel van hun handelsstrategie. Zo kan het soms gunstig uitpakken om te investeren in een cryptomunt met een kleinere marketcap. De koers is snel beïnvloedbaar door allerlei externe factoren. Zijn de gebeurtenissen uit de buitenwereld gunstig, dan kan de prijs van een cryptomunt binnen korte tijd explosief stijgen. Helaas vindt precies het omgekeerde ook regelmatig plaats. Een waardestijging van 50 tot 70 procent komt voor en is geweldig om mee te maken, maar een waardedaling met hetzelfde percentage is heel wat lastiger te behappen. Bepaal dus vantevoren hoeveel risico je bereid bent om te nemen. En, last but not least, stop nooit alle eieren in één mandje. Oftewel: spreid je beleggingen voor een betere verhouding tussen het verwachte rendement en het risico op verlies.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen