Wat is de moeilijkheidsgraad en wat is de relatie met minen?

Het minen van cryptocurrencies is een zeer uitgebreid proces. Bovendien vliegen de technische termen je werkelijk om de oren. Zo krijgen miners onder andere te maken met de moeilijkheidsgraad. Wat betekent het precies en welke rol speelt het bij het mining proces?

Wat is de moeilijkheidsgraad?

De moeilijkheidsgraad van cryptocurrency is het aantal blokken dat moet worden gemined voordat een blok wordt gecreëerd. Het is een feite een maatstaf voor hoe moeilijk het is om een blok te minen. De moeilijkheidsgraad wordt bepaald door een wiskundige formule op basis van de vorige moeilijkheidsgraad en de tijd die is verstreken sinds de laatste aanpassing ervan. De moeilijkheidsgraad wordt telkens verhoogd wanneer een blok wordt gedolven, zodat de gemiddelde tijd die nodig is voor het delven van een blok gelijk is aan 10 minuten. Ook belangrijk om te weten is dat het zich automatisch aanpast in antwoord op de netwerkactiviteit.

Welke moeilijkheidsgraad aanpassingen bestaan er?

Er zijn twee types van difficulty adjustments, de Engelstalige term voor moeilijkheidsgraad. Het eerste type wordt een soft fork genoemd. Dit is een update van de blockchain en betekent het blockchain protocol op bepaalde punten wordt gewijzigd. Soms is het veranderen van de moeilijkheidsgraad noodzakelijk. Stel je voor dat de moeilijkheidsgraad wordt gewijzigd met een vooraf bepaald percentage, bijvoorbeeld 5 procent. Dit betekent dat elk blok meer rekenkracht vergt om te minen.

Hard fork

De tweede soort aanpassing van de moeilijkheidsgraad wordt een hard fork genoemd. Daarbij vindt er een afsplitsing plaats van de oorspronkelijke blockchain van een cryptomunt. Daardoor ontstaat er een nieuwe cryptovaluta die weliswaar gelijkenissen vertoont met de oorspronkelijke munt, maar toch anders is. Bij een verandering in de moeilijkheidsgraad worden alle bestaande blokken ongeldig gemaakt.

Waarom wordt de moeilijkheidsgraad aangepast?

De moeilijkheidsgraad moet worden aangepast om een stroom van transacties op de blockchain te handhaven. Wanneer de moeilijkheidsgraad te laag is, dan vertraagt het netwerk en stijgen de transactiekosten. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Er is echter ook een andere, minder positieve kant die we even willen benoemen. Op het moment dat de moeilijkheidsgraad te hoog is verspillen miners hun tijd met het minen van lege blokken, wat het aantal verwerkte transacties vermindert. Het is dus belangrijk dat de moeilijkheidsgraad van een cryptomunt in balans is. Het heeft betrekking op het minen en is daarom een belangrijke factor die het succes van een digitale munt bepaalt.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen