Wat is de Relative Strenght Index (RSI)?
De Relative Strength Index (RSI) is een indicator die gegenereerd wordt uit de prijsbeweging van een bepaald activum. De prijsbeweging van het activum en de snelheid waarmee ze optreedt dienen als de voornaamste inputs voor de berekening van de RSI. Deze bewegingen worden beschouwd als oscillaties, vooral omdat ze de mogelijkheid hebben om tussen twee extreme waarden flink af te wijken. De waardering van RSI oscillaties loopt van 0 tot 100. Vind je dit allemaal een beetje ingewikkeld klinken? Lees dan dit artikel en verdiep je in het fenomeen Relative Strength Index.
Waar wordt de Relative Strength Index voor gebruikt?
De essentie van het berekenen van de RSI voor een bepaald activum is om te bepalen of het overgekocht of oververkocht is. Een RSI indicator die meer dan 70 aangeeft wordt vaak als overgekocht beschouwd. RSI kan waarden lager dan 30 aangeven als hij oversold is. Handelaren gebruiken hem als een teken om de markt- en prijstrend van een activum te bepalen, evenals discontinuïteiten en mogelijke schommelingen.
Bullish of bearish divergentie
Zoals eerder gezegd, is RSI nuttig voor crypto traders die op zoek zijn naar mogelijke omkeringen in de markt en steun- of weerstandsniveaus. Dit ondersteunt traders bij het doen van een grondiger technisch onderzoek. De RSI wordt gebruikt om te bepalen of de markt op een bullish of bearish divergentie wijst. Dit betekent het volgende:
- Een bullish divergentie ontstaat wanneer de RSI stijgt terwijl de activaprijs daalt. Dit toont aan dat zelfs als de prijs van het activum daalt, nog steeds meer particulieren het kopen.
- Een bearish divergentie treedt op wanneer de prijs van een activum stijgt terwijl de RSI daalt. Dit geeft aan hoe de prijsgroei van het activum zijn momentum begint te verliezen.
Welke kenmerken heeft een RSI?
Hier zijn een paar belangrijke kenmerken van RSI die jou helpt om het beter te begrijpen:
- De RSI indicator schommelt tussen 0 en 100 en geeft het momentum weer.
- De berekening is gebaseerd op de laatste 14 perioden, waarbij elke kaars één periode vertegenwoordigt.
- De cryptocurrency RSI indicator identificeert overgekochte of oververkochte omstandigheden in een markt.
- Typisch duidt een waarde boven de 70 op een overgekochte markt, terwijl een waarde onder de 30 op een oververkochte markt duidt.
- Een van de meest essentiële signalen van de RSI is convergentie en divergentie, die kunnen worden geïnterpreteerd als bullish (positief) en bearish (negatief).
- De RSI presteert beter in range markten en is minder effectief in trending markten of snel bewegende markten.
Wat is de formule om een RSI te berekenen?
De wiskundige uitdrukking van de RSI is vrij rechtlijnig. De reden dat we de berekening met je delen is niet dat je het zelf moet doen. Je hoeft alleen maar te weten wat het betekent. We geven je de formule, zodat je de gebruikte fundamentele rekenkunde en de methode voor de marktanalyse kunt begrijpen.
RSI = 100 – 100 / (1 + RS)
Waar staat RS voor in de formule van de RSI indicator?
De RS wordt berekend door het gemiddelde van de absolute prijsschommelingen in de 14 meest recente perioden of kaarsen te delen door het gemiddelde van de absolute prijsschommelingen in de tegengestelde richting. Dit toont aan dat de RSI indicator gebaseerd is op prijsschommelingen.
Sterkte van op- en neergaande bewegingen op de markt
De RSI vergelijkt effectief de sterkte van de op- en neergaande bewegingen gedurende een bepaalde tijd. De normale RSI periode is 14, en we raden je aan je aan deze instellingen te houden. Dezelfde RSI parameters gelden voor cryptocurrency markten als voor elke andere soort markt.
Wat maakt de RSI een handige tool?
De Relative Strength Index is een handige methode om instap posities te vinden met een grote kans op succes. Wel raden we aan om eerst te oefenen met raden. Je kunt beginnen met het oefenen van handelsmethoden op het testaccount van Bybit om een grotere kans op nauwkeurigheid te krijgen. Houd er bovendien altijd rekening mee dat RSI geen 100 procent garantie biedt. Zom meer technische analyse indicatoren te gebruiken.
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.