Wat is de vraagprijs en hoe wordt het vastgesteld?

Wie handelt op de cryptomarkt krijgt vroeg of laat te maken met de term ‘vraagprijs’. Dit heeft betrekking op de vraag en aanbod naar een cryptomunt. Het is minder ingewikkeld dan je denkt. In dit artikel leggen we je graag uit wat de ‘vraagprijs’ betekent.

Wat betekent ‘vraagprijs’?

Voor een nieuwkomer op de cryptomarkt kunnen bepaalde termen behoorlijk ingewikkeld zijn. Neem nu ‘bid’, ‘ask’ en ‘vraagprijs’. Toch is het belangrijk om je te verdiepen in deze termen. Alleen dan kom je goed beslagen ten ijs en maak je de juiste handelsbeslissingen. ‘Bid’ en ‘ask’ kunnen worden vertaald als de ‘biedprijs’ en de ‘vraagprijs’. De eerste term is de maximale prijs die een koper bereid is om te betalen voor een cryptomunt. De vraagprijs is precies het tegenovergestelde daarvan, namelijk de minimale prijs die iemand bereid is om te ontvangen. De koper en verkoper moeten overeenstemming bereiken over de prijs voor een cryptocurrency. Pas dan is de transactie succesvol.

wat is de vraagprijs

Wat is het ‘Bid and ask’ systeem?

De vraagprijs is een belangrijk onderdeel van een exchange. Het is immers een van de bouwstenen van het al eerder genoemde ‘bid and ask’ systeem waarbij de koper een biedprijs vaststelt. Wanneer er een directe transactie op een exchange plaatsvindt spreekt men van een ‘marktorder’. Op dat moment worden koop- en verkooporders aan de meest overeenkomstige prijzen gekoppeld. De prijs moet zo gunstig mogelijk uitvallen voor de koper- en verkoper. Dit betekent dat een kooporder aan de laagste vraagprijs wordt gekoppeld. Op zijn beurt wordt een verkooporder aan de hoogste biedprijs gekoppeld.

Praktijkvoorbeeld

Laten we even een praktijkvoorbeeld gebruiken om het ‘bid and ask’ systeem nog meer te verduidelijken. Stel je voor dat je wilt handelen in een cryptomunt met een marktprijs van 100/120 euro. Dit betekent dat je 120 euro moet neerleggen om de munt te kopen. De verkoper ontvangt op zijn of haar beurt 100 euro. Het verschil tussen de vraagprijs en de biedprijs noemt men de ‘spread’. Met dit onderdeel verdient een exchange inkomsten.

Spreads verbonden met liquiditeit

Het is belangrijk om te weten dat spreads verbonden zijn met de liquiditeit van een bepaalde markt. De laatstgenoemde term geeft aan of het simpel of ingewikkeld is om een bepaald aandeel te kopen of te verkopen. Over het algemeen heeft een zeer liquide markt een kleinere spread. Dit betekent dat meer mensen bereid zijn om te traden in crypto. Een lagere liquiditeit brengt vaak grotere spreads met zich mee.

Pas op: turbulente markt kan bid/ask spread veranderen

Een turbulente markt of lage liquiditeit kan invloed hebben op de bid/ask spread en de vraagprijs. Soms zijn crypto traders niet bereid om een prijs te betalen boven een bepaalde drempel. Ook verkopers willen soms niet verkopen onder de door hen gewenste prijs. Stel je voor dat de prijs van een cryptomunt op de markt 3800 euro is. Een verkoper wil echter 4000 euro voor de digitale valuta. Als kopers de marktprijs bieden lijden de verkopers verlies. Zodoende kiezen verkopers er soms voor om hun digitale valuta vast te houden tot het moment dat de marktprijs gunstiger is. In dat geval ligt de verkoopprijs hoger en maakt de verkoper winst.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen