Wat is de betekenis van ‘decentraal’ en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Cryptocurrencies hebben een aantal unieke kenmerken waar mensen over de hele wereld enthousiast over zijn. Zo is het decentraal en maakt het gebruik van blockchain en peer-to-peer netwerken. Wat betekent decentraal en wat is de relatie tot de andere termen die we zojuist hebben genoemd?

Wat betekent decentraal?

Inmiddels telt de wereld duizenden cryptocurrencies. Kijk maar eens op Coinmarketcap voor een overzicht. Je zult versteld staan van het aanbod. Verreweg het grootste deel van de cryptomunten en tokens is decentraal. Dit houdt in dat het gebruik maakt van een decentraal netwerk om transacties te verwerken. Tijdens het ontvangen en verzenden van cryptocurrencies is geen autoriteit betrokken om er controle over uit te oefenen. Denk bijvoorbeeld aan een bank, organisaties of instelling. In plaats daarvan reguleert het netwerk de transacties helemaal zelf. Een voorbeeld van een decentraal netwerk is blockchain. Deze vrij nieuwe technologie vormt de basis van veel cryptocurrencies.

decentraal

Wat is een blockchain?

Een blockchain is in feite een openbaar grootboek. Dit betekent dat iedereen die dat wil er inzage in heeft. Mensen mogen bijvoorbeeld voorstellen doen om de blockchain van een bepaalde cryptocurrency te verbeteren. Uiteindelijk moet iedere deelnemer aan het netwerk het met elkaar eens zijn voordat er een verandering wordt doorgevoerd.  In dat geval bereikt men consensus.

Consensus bereiken via nodes

Het bovengenoemde principe geldt ook voor het valideren van de transacties die op de blockchain plaatsvinden. Er is sprake van een wereldwijd computernetwerk die iedere transactie controleert.  Deze computers moeten overeenstemming met elkaar bereiken.  Het bereiken van consensus is echter niet altijd eenvoudig. Het is pas mogelijk wanneer er aan een aantal regels op het netwerk is voldaan.  Bitcoin werkt bijvoorbeeld op deze manier. Zo moet de verzender van een transactie voldoende balans hebben om een crypto te kunnen kopen of verkopen.

Wat als er consensus is bereikt?

Zijn alle nodes het er over eens dat de transactie in orde is? Dan wordt het als nieuw blok aan de blockchain toegevoegd. Het betekent ook dat er tijdens dit decentrale controleproces consensus is bereikt. 

Distributed Ledger Technologie (DLT)

Een andere naam voor de blockchain is een ‘ledger’. Het implementeert namelijk de distributed leger technologie (DLT) om informatie over gebruikers van het netwerk zoveel mogelijk te verspreiden. Al eerder beschreven de functie van nodes, oftewel de computers die aangesloten zijn op het netwerk. Na iedere transactie ontstaat er een kopie van de blockchain en iedere node ontvangt er eentje.

Wat zijn de voor- en nadelen van een decentraal netwerk?

Een decentraal netwerk heeft zowel voor- als nadelen waar je je goed van bewust moet zijn. Wij hebben ze even voor jou op een rijtje gezet. Bij deze de pluspunten:

  • De blockchain staat bekend als zeer veilig. Het consensus mechanisme speelt daarbij zeker een rol, net als het gebruik van cryptografie. De blockchain is dan ook nog nooit gehackt
  • De focus ligt op eensgezindheid tussen deelnemers, oftewel consensus
  • De blockchain is toegankelijk en transparant. Iedere deelnemer heeft een gelijke stem en mag de inhoud van een blockchain valideren als hij of zij dat wil

Wat zijn de nadelen van een decentraal netwerk?

  • Helaas komt het wel eens voor dat inhoud met slechte kwaliteit wordt goedgekeurd.
  • De overheid vindt het lastig om belasting te heffen op de crypto die op de blockchain staat.
  • De transactiesnelheid van sommige cryptomunten is niet altijd even snel
Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling