Wat is decentralisatie en hoe werkt het?

Wie zich onderdompelt in de wereld van blockchain en cryptocurrency krijgt te maken met allerlei nieuwe termen. Het is een reis door een wereld vol nieuwe technologieën en financiële strategieën. Vroeg of laat kom je de term decentralisatie tegen. Het vormt een van de bouwstenen van crypto en is dan ook zeker het uitleggen waard. Wat is decentralisatie?

Wat is decentralisatie?

Als er een woord is dat past bij de moderne valuta markt dan is dat ‘decentralisatie’. Zoals de naam misschien al doet vermoeden betekent het ‘niet-centraal’. En dat is precies waar het allemaal om draait. Er is sprake van een proces waarbij een autoriteit, zoals een instelling of een organisatie, geen invloed kan uitoefenen op de planning en besluitvorming van een project. In plaats van een centrale groep die gezag uitoefent is er sprake van een decentrale groep die het met elkaar eens moet worden over bepaalde beslissingen. Veel cryptocurrencies worden op deze decentrale manier georganiseerd.

decentralisatie

Wat is het verschil met een centraal betaalsysteem?

De cryptocurrency waarmee het allemaal begon is natuurlijk Bitcoin. Bedenker Satoshi Nakamoto bedacht een decentraal betalingssysteem waarbij banken of andere financiële instellingen geen vinger in de pap hebben. Ruim 12 jaar na zijn uitvinding lijkt dit aardig te zijn gelukt. Op het moment dat je een transactie verstuurt met Bitcoin vindt er geen verificatie plaats door een centrale autoriteit. Bij een normale bankoverschrijving is dat wel het geval.

Hoe werkt decentralisatie?

Maar als er geen sprake is van een centrale autoriteit, hoe werkt Bitcoin dan? Het antwoord: techniek. Bitcoin is open-source, wat betekent dat iedereen zijn of haar computer op het systeem mag aansluiten. De computers die deel uitmaken van het systeem worden ‘nodes’ genoemd en vormen als het ware knooppunten. Deze zijn verdeeld over de hele wereld en houden het Bitcoin netwerk in stand. Dat er sprake is van meerdere knooppunten in elk deel van de wereld is niet zomaar.  Cybercriminelen kunnen op die manier nooit de controle krijgen over alle knooppunten. Daarmee wordt de veiligheid van het achterliggende systeem van Bitcoin, de blockchain, gegarandeerd.

Waarom is decentraal zo interessant?

Decentralisatie is niet alleen geschikt voor transacties met crypto. Inmiddels verovert het ook andere branches. Voor veel mensen is het een groot voordeel dat ze anoniem kunnen opereren. Bij een gedecentraliseerd systeem is identificatie namelijk niet nodig. Om toegang te krijgen tot het systeem heeft men een private en een public key nodig. Het bestaat uit cijfers en geeft dus niet de identiteit van de gebruiker weer.

Welke vormen van decentralisatie bestaan er?

De cryptowereld kent drie vormen van decentralisatie. Ten eerste is er architecturale decentralisatie. Dit heeft betrekking op het aantal computers binnen een systeem. Ook moet het systeem de hoeveelheid computers goed aankunnen om te blijven werken. Daarnaast is er sprake van politieke decentralisatie. Daarbij draait het om de hoeveelheid individuen of orgnisaties die de computers binnen het systeem besturen. En tenslotte is er logische decentralisatie. Daarbij functioneert het systeem als één computer. Probeer je eens voor te stellen dat een systeem in twee helften wordt gesneden. Dankzij deze vorm van decentralisatie blijven zowel de software als de gebruikerskant onafhankelijk van elkaar functioneren.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling