Wat is decodering en welke relatie heeft het met crypto?
Decodering is onderdeel van het proces van encryptie. Het speelt een essentiële rol bij het voortbestaan van cryptocurrencies. Zelfs de naam ‘crypto’ (encryptie) is er van afgeleid. Wat is decodering en hoe gaat het in zijn werk?
Wat is decodering?
Cryptocurrencies zijn door een aantal unieke kenmerken razend populair geworden. Denk bijvoorbeeld aan het decentrale karakter, de anonieme transacties en de P2P netwerken die worden gebruikt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over nieuwe technologieën zoals DeFi en de Metaverse. Crypto heeft echter geen bestaansrecht zonder encryptie. Zonder deze techniek is het niet mogelijk om transacties veilig te verzenden op de blockchain op te slaan. Dit houdt in dat de van transacties data wordt versleuteld. Maar een onleesbare tekst moet op een gegeven moment weer leesbaar worden gemaakt. En dit gebeurt door middel van decodering. Het is dus niets anders dan het ontcijferen van een onleesbare tekst.
Wat is cryptografie?
Om de term decodering beter te begrijpen moeten we ons verdiepen in cryptografie. Cryptocurrencies maken gebruik van een geautomatiseerd systeem waarin transacties op zorgvuldige wijze worden gecontroleerd en verwerkt. Om belangrijke informatie te beschermen tegen kwaadwillenden is cryptografie noodzakelijk. Daarbij zet je als het ware een leesbare tekst (ook wel een platte tekst genoemd) om in cijfers en getallen die voor onbevoegden niet te raden zijn. Zodoende kan de informatie niet worden gehackt. Het omzetten van een cryptografische tekst naar een platte tekst heet decodering.
Encryptiesleutels
Zowel coderen als decoreren valt onder cryptografie. In beide gevallen is er sprake van complete anonimiteit. Stel je voor dat je een crypto transactie doet, bijvoorbeeld met Bitcoin of Ethereum. Om de privacy en veiligheid van jou en de andere deelnemer te garanderen is er sprake van cryptografie. Er wordt onafhankelijk van een centrale autoriteit geopereerd en verschillende encryptiesleutels moeten de veiligheid van de verzonden data garanderen. Dit betekent dat er zeer complexe wiskundige codes worden gebruikt om gegevens op te slaan.
Wat is een digitale handtekening?
Alleen degene voor wie een transactie of bepaalde informatie is bedoeld kan het ontvangen en lezen. Maar daar is wel een digitale handtekening onder een transactie voor nodig. Dit is mogelijk dankzij de zogeheten private key, een reeks van willekeurige nummers en letters die alleen jij als eigenaar kunt invoeren. Nu je weet wat cryptografie is, komen we aan bij het tegenovergestelde: decodering. Dit betekent dat je gecodeerde informatie omzet in de oorspronkelijke vorm. Oftewel: je maakt de codes weer leesbaar zodat je iets met de informatie kunt doen.
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.
Gerelateerde artikelen
Vergelijk de beste Crypto brokers
Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.
Meest gekozen
- Goed en betrouwbare broker
- Rente verdienen via staking
- Makkelijk te gebruiken
- Beste broker voor crypto
9,4/10 Beoordeling
- Gemakkelijk te gebruiken
- Diverse betaalmogelijkheden
- Goede klantenservice
9,0/10 Beoordeling
- Met iDeal betalen is mogelijk
- Handige mobiele app
- Nederlandse helpdesk
8,9/10 Beoordeling