Wat is DeFi en waarom is het zo populair?

Trends wisselen elkaar af op de cryptocurrency markt. Maar soms blijkt een ‘hype’ toch een blijvertje te zijn. Neem nu Decentralized Finance (DeFi).  Het is een term die je constant om de oren vliegt. Maar wat is het precies en wat zijn de voor- en nadelen van DeFi?

Wat is DeFi?

DeFi is de afkorting van ‘Decentralized Finance’. Zoals de naam al zegt betreft dit decentrale financiële dienstverlening, zoals platforms, protocollen en decentrale applicaties (dApps). Deze applicaties worden gebouwd op de blockchain en maken vaak gebruik van de technologie van smart contracts. Daarnaast zijn DeFi applicaties over het algemeen transparant en open-source. Er is geen sprake van een centrale autoriteit die zich met de uitwerking van de applicaties bemoeit. Ook belangrijk om te weten is dat iedereen die dat wil er gebruik van maken zonder dat er toestemming nodig is.

defi

Wat is het doel van DeFi?

Het doel van DeFi is om traditionele financiële dienstverleningen te decentraliseren en automatiseren. Het gebruik van blockchain technologie en smart contracts moet dit mogelijk maken. En dat het werkt in de praktijk blijkt wel uit het feit dat steeds meer bedrijven en organisaties kiezen voor decentraliteit. Zo bestaat er inmiddels al een decentrale verzekeringsmaatschappij genaamd Nexus Mutual. Klanten die interesse hebben in DeFi kunnen er een diefstalverzekering nemen.

DeFi en Binance

De DeFi sector is sterk in opkomst. Iedere dag komen er nieuwe projecten bij, de een nog innovatiever dan de andere. Ook traditionele exchanges zijn inmiddels enthousiast over deze nieuwe vorm van financiële dienstverlening. Zo heeft de Binance exchange, een zeer grote speler op de cryptomarkt, inmiddels een eigen Blockchain Smart Chain ontwikkeld. Het gebruikt de blockchain technologie van Cosmos, die op zijn beurt weer een koppeling heeft met de Oracle oplossingen van Chainlink. Kort samengevat zijn oracles tussenlagen die de blockchain verbinden met externe bronnen.

Binance Liquid Swap

Dat Binance streeft naar innovatie blijkt wel uit zijn adoptie van DeFi. Zo introduceerde het kort geleden de Binance Liquid Swap optie. Het is een gedecentraliseerde exchange en een yield farming applicatie die concurreert met het DeFi platform van Uniswap. Binance Liquid Swap gebruikt onder andere een zogeheten ‘liquiditeitspool’. Daarbij storten investeerders en/of traders fondsen in een smart contract om de handel op gedecentraliseerde exchanges in stand te houden.

Welke oplossing bieden liquiditeitspools?

Omdat de gemiddelde DEX nog vrij nieuw is heeft het soms te maken met liquiditeitsproblemen. Dit betekent dat de exchange te weinig munten heeft om haar gebruikers te kunnen laten handelen. Liquiditeitspools moeten dergelijke problemen een halt toeroepen.

Wat is de toekomst van DeFi?

DeFi heeft veel te bieden en daarmee een rooskleurige toekomst. Zo is het meer dan een oplossing voor het liquiditeitsprobleem van decentrale exchanges alleen. Inmiddels komt DeFi ook terug op investeringsplatforms, crypto staking platforms en bij Bitcoin lending. En laten we de groeiende populariteit van DeFi tokens niet vergeten. Een kleine greep uit populaire DeFi tokens die de afgelopen tijd een ongekende groei hebben doorgemaakt:

  • Avalanche (AVAX)
  • Terra (LUNA)
  • Chainlink (LINK)
  • Fantom (FTM)
  • Loopring (LRC)

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen