Wat is deflatie en welke invloed heeft het op de economie en crypto?

Deflatie is een term uit de economie die je vast wel eens bent tegengekomen. Het wordt zowel op de traditionele aandelenmarkt als op de cryptomarkt gebruikt. Wat is deflatie en welke invloed heeft het op de economie en crypto?

Wat is deflatie?

Wanneer er een aanhoudende daling plaatsvindt van het prijsniveau binnen een economie spreekt men van deflatie. De-flatie betekent in letterlijke zin dan ook ‘negatieve inflatie’. Vaak zorgt deflatie op de korte termijn voor een stijging van de koopkracht. Dat lijkt in eerste instantie goed nieuws, maar op de lange termijn heeft dit helaas negatieve gevolgen. Deflatie is namelijk slecht voor zowel huishoudens als bedrijven. Mensen hebben de neiging om minder te investeren en te consumeren en dat is slecht voor de economie. Deflatie en recessie zijn dan ook nauw met elkaar verbonden.

deflatie

Hoe zit het met deflatie en crypto?

Deflatie is ook een term die in de cryptowereld vaak wordt gebruikt.  Het heeft dan ook invloed op de waarde van cryptomunten. Laten we eens kijken naar Bitcoin om dit beter te begrijpen. De maximale cap van deze populaire cryptocurrency is vastgesteld op 21 miljoen BTC. We zullen het niet meer meemaken, maar onze nazaten maken waarschijnlijk mee dat de laatste Bitcoin in 2140 zal worden gemined. Misschien is dit door allerlei technologische ontwikkelingen zelfs nog eerder. Hoe dan ook is een aanzienlijk deel van het beschikbaar aantal munten momenteel al in omloop. Volgens sommige experts kan dit problematisch uitpakken omdat he Bitcoin deflatoir maakt. Vanaf 2140 zullen er namelijk echt geen munten meer in omloop zijn.

Is Bitcoin deflatoir?

Deflatoir betekent dat er sprake gaat zijn van deflatie. Dit heeft een negatieve invloed op de waarde van Bitcoin. Van deflatie is immers sprake als er dalende prijzen zijn bij een economie. En het is geen goed nieuws wanneer dit bij een cryptocurrency gebeurt. Aan de andere kant is Bitcoin een nieuwe digitale munt die je niet kunt vergelijken met traditionele valuta. Hoe de toekomst dus uitpakt, wel of niet deflatoir, is onduidelijk.

Wat is inflatie?

Het tegenovergestelde van deflatie is inflatie. Dit betekent dat de algehele prijzen binnen de economie stijgen. Dit betekent onder andere dat het aanbod van een beschikbare valuta toeneemt. Er is namelijk geen limiet wat betreft Euro’s, Ponden of een andere valuta. Centrale Banken mogen als ze dat willen biljetten en munten blijven bijdrukken. Door het geld rond te laten gaan hopen ze de financiële situatie in bepaalde regio’s te verbeteren. Maar wanneer het aanbod van een bepaalde valuta toeneemt krijgt de voorraad die al bestaat minder waarde.  Bitcoin is als we het zo bekijken een inflatoire valuta totdat de maximum cap van 21 miljoen BTC is bereikt. Er worden elke dag nieuwe Bitcoins gemined.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen