Wat is Delegated Proof of Stake (DpoS) en waarin verschilt het van Proof of Stake?

Proof of Stake is een bekend consensus algoritme. Dit proces bepaalt of de inhoud van een volgend blok in de blockchain betrouwbaar is. Delegated Proof of Stake bouwt hier op voort. Wat is het precies en waarin verschilt het van Proof of Stake? Lees snel verder voor het antwoord.

Wat is Delegated Proof of Stake (DpoS)?

Het Delegated Proof of Stake algoritme bestaat sinds 2014. Inmiddels is het niet meer weg te denken uit de cryptowereld. Je kunt het zien als een digitale vorm van een representatieve democratie. Een hele mond vol, maar in feite werkt het vrij eenvoudig. Misschien ben jij een van de deelnemers aan een bepaalde blockchain. In dat geval mag je door middel van tokens op de nodes stemmen waar jij het meeste vertrouwen in hebt. Oftewel: je stemt op een token die je graag als representatie ziet. Hetzelfde idee als stemmen tijdens politieke verkiezingen.

Delegated Proof of Stake

Wat is een stake?

Welke impact de stem van een deelnemer aan de blockchain heeft verschilt. Het is namelijk afhankelijk van zijn of haar ‘stake’. En dat hangt weer af van de hoeveelheid coins die de deelnemer heeft. Dus hoe meer cryptomunten je bezit, hoe groter jouw ‘stake’ en invloed. Iedere node die er naar streeft om vertegenwoordiger te worden moet een voorstel doen en stemmen winnen. Het is in net een verkiezingscampagne, maar dan digitaal!

Wat zijn delegates?

De node(s) die jij selecteert draagt de naam ‘delegate’. Het heeft samen met andere delegates die zijn geselecteerd een belangrijke taak binnen de blockchain, namelijk het valideren van de blokken in het netwerk.  Maar wat gebeurt er als een delegate het werk toch niet goed uitvoert? Gelukkig is er dan een simpele oplossing voorhanden: het wordt vervangen. Vervolgens wordt de vervanger van de slecht functionerende delegate vervangen.

Wat is het verschil tussen PoS en DpoS?

Delegated Proof of Stake lijkt veel op Proof of Stake. Dat is logisch, aangezien het algoritme er op voortbouwt. Zo zijn ze allebei democratisch omdat deelnemers aan een blockchain hun stem mogen uitbrengen. Toch zijn er ook verschillen die we graag even willen benoemen. Daarvoor moeten we eerst kijken naar Proof of Stake. Blockchains gebruiken dit consensus algoritme voor het valideren van transacties. De machines die deze taak op zich nemen worden ‘validators’ genoemd. Een validator word je niet zomaar. Dit kan alleen wanneer iemand cryptomunten of tokens inzet. Dit geld kun je zien als een soort borg en wordt de ‘stake’ genoemd.

Hoe word je validator?

In het traditionele Proof of Stake consensus mechanisme heb je de mogelijkheid om cryptomunten in te zetten om validator te worden. Daar is consensus voor nodig. Delegated Proof of Stake (DpoS) streeft er naar om dit op een nog efficiëntere manier voor elkaar te krijgen. Bij dit systeem selecteren gebruikers namelijk andere gebruikers om transacties te valideren die “witnesses” (getuigen) worden genoemd. De personen die de meeste stemmen weten te verzamelen mogen de transacties te valideren. Het is zelfs mogelijk om jouw stemrecht aan een andere gebruiker te geven. In dat geval mag hij of zij voor jou “getuigen” om te stemmen. Zoals eerder gesteld heeft een stemmer meer invloed als hij of zij in het bezit is van meer cryptomunten of tokens.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen