Wat is een digitale identiteit en hoe wordt het gebruikt in crypto?

Het internet heeft zich ontpopt tot een geheel eigen wereld naast de dagelijkse realiteit. We hebben naast ons gewone persona tegenwoordig een digitale identiteit. Wat houdt het precies in en wat komt er bij kijken om een digitale identiteit te creëren? Lees snel verder voor het antwoord.

Wat is een digitale identiteit?

De digitale identiteit is niet meer weg te denken uit onze huidige wereld vol technologie. Zo heb je het nodig om cryptocurrencies te kopen en te verkopen. Neem bijvoorbeeld het aanmeldproces op een exchange waarbij je verschillende stappen op het gebied van identificatie, verificatie en autorisatie moet doorlopen. Dit maakt onderdeel van het wettelijk verplichte ‘Know Your Customer’ proces (KYC). Centrale exchanges vragen tijdens het aanmeldproces om een aantal gegevens om hun klanten te controleren op authenticiteit en betrouwbaarheid. Daardoor wordt identiteitsfraude en andere criminele praktijken zoveel mogelijk voorkomen.  

digitale identiteit

Wat gebeurt er tijdens een identificatieproces?

De digitale identiteit van een persoon bestaat uit een aantal gegevens, zoals een gebruikersnaam en e-mailadres. Meestal vraagt een crypto exchange tijdens het aanmeldproces naar deze gegevens. Daarnaast kan gevraagd worden naar een bankkaart, een eID of iets soortgelijks. Door je gegevens op eerlijke manier te delen toon je aan dat jij iemand bent en creëer je een digitale identiteit.

Wat gebeurt er tijdens verificatie?

Bij het identificatieproces hoef je doorgaans geen pincode of wachtwoord te geven. Bij de volgende stap, verificatie, is dat wel het geval. In dat geval moet je bewijzen dat jij ook daadwerkelijk de persoon bent die je zegt te zijn. Exchanges gebruiken daar een aantal manieren voor. Zo kan gevraagd worden om een bepaald wachtwoord of een pincode die alleen jij in bezit hebt. Door het juiste wachtwoord te geven weet het systeem dat jij daadwerkelijk eerlijk bent over je digitale identiteit.

Identificatie of verificatie met een fysiek product

Naast het geven van een pincode of wachtwoord vraagt een exchange of broker soms ook om een fysiek product om je identiteit aan te komen. Zo is de smartcard op dit moment erg in opkomst. Dit is een speciale kaart met een microchip en een pincode. Alleen wanneer jij de juiste code van de kaart invult krijg je toegang tot je account.

Identity Overlay Network (ION) en digitale identiteit

Decentraal is een term die je constant tegenkomt op de cryptomarkt. Het wordt dan ook erg belangrijk gevonden dat derde partijen zich niet kunnen bemoeien met jouw crypto activiteiten. Dit geldt ook voor het creëren van een digitale identiteit. Het wereldberoemde bedrijf Microsoft is al sinds 2019 bezig met het ontwikkelen van een speciaal netwerk die een decentrale digitale identiteit mogelijk moet maken. Het Identity Overlay Network (ION) is veelbelovend. Het is inmiddels gelanceerd en telt al veel gebruikers.

Slechts één wachtwoord nodig

Alle deelnemers moeten hun identiteit vastleggen op het netwerk van Bitcoin om in te kunnen loggen op de website. Het is een online identiteitsbedrijf waarvoor je slechts één account en wachtwoord hebt. Ook het delen van een telefoonnummer of andere persoonlijke informatie is niet nodig. En wees eerlijk: het is wel zo fijn dat je niet zoveel wachtwoorden meer hoeft te onthouden!

Versleutelde persoonlijke data


Het ION netwerk versleuteld jouw persoonlijke data. Op de blockchain van Bitcoin staat een zogeheten ‘Digital Identifier’ die toegang geeft tot bepaalde informatie. Om in te kunnen loggen op de blockchain moet je in het bezit zijn van een private key. Is dat niet het geval, dan kom je er simpelweg niet in. Daardoor is het systeem uiterst veilig. Bovendien zijn de digitale identiteiten op het netwerk goed beschermd en niet te veranderen als ze eenmaal op de blockchain staan. En dankzij het decentrale karakter kunnen jouw persoonlijke gegevens niet meer gehackt worden bij een centrale partij.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen