Wat is digitale valuta en wat maakt ze zo uniek?
Digitale valuta zijn niet meer weg te denken uit onze moderne maatschappij. Toch bestaat deze vorm van geld nog niet eens zo heel lang. Binnen een paar decennia is de populariteit ervan explosief gestegen. Maar wat is digitale valuta nu precies? In dit artikel leggen we het je graag haarfijn uit.
Wat is digitale valuta en waarin verschilt het van traditionele valuta?
In onze huidige wereld kun je er eigenlijk niet meer omheen: digitale valuta. Cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum hebben deze variant van geld zeer populair gemaakt. Digitale valuta is niets anders dan digitaal geld. Het is bedacht als alternatief voor het traditionele betaalsysteem. Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen digitale valuta en traditionele valuta:
- Digitale valuta kan niet kapot omdat het, dat spreekt voor zich, digitaal is. Traditionele valuta bestaat uit munten en biljetten die je kapot kan maken.
- Digitale valuta is niet fysiek en kun je dus niet aanraken, traditionele valuta wel
- De meeste cryptomunten hebben een maximale hoeveelheid die ooit in omloop kan zijn. Bij Bitcoin is dit bijvoorbeeld 21 miljoen. Traditioneel geld kan onbeperkt worden bijgedrukt.
- Digitale valuta gebruikt coderingstechnieken om de veiligheid te garanderen, traditionele valuta niet
- Digitale valuta is deelbaar
- Digitale valuta wordt opgeslagen in een digitale portemonnee, traditionele valuta op een bankrekening
- De transactiekosten van digitale valuta zijn vaak lager dan van fiat
Cryptografie
Mining is niet de enige belangrijke bouwsteen van digitale valuta. Cryptografie is minstens zo beangrijk omdat dit dé manier is om transacties te beschermen tegen onbevoegden. Iedere transactie op de blockchain bevat een stukje informatie. Deze belangrijke gegevens worden omgezet in codetaal die alleen te lezen is door de verzender en ontvanger. Het omzetten in codetaal heet ‘encryptie’. Op het moment dat er een nieuwe transactie aan de blokketen wordt toegevoegd ontstaat er een nieuw blokje met een versleutelde code. Uiteindelijk ontstaat er een ketting van versleutelde blokken codes: de blockchain.
De droom van Wei Dai en Satoshi Nakamoto
Digitale valuta mag dan wel vrij nieuw zijn, maar cryptografie is dat zeker niet. Al in 1998 schreef de Chinese computerwetenschapper dr. Wei Dai over het fenomeen. Hij beschreef destijds anoniem gedistribueerd elektronisch geld onder de noemer ‘B-money’. De nog altijd onbekende Satoshi Nakamoto bouwde hier in 2008 op voort door Bitcoin te creëren. Hij bedacht een digitaal en decentraal geldsysteem dat een alternatief moest vormen van traditionele valuta. Voordat Nakamoto als sneeuw voor de zon verdween, schreef hij op een forum het volgende:
“The root problem with conventional currency is all the trust that’s required to make it work. The central bank must be trusted not to debase the currency, but the history of fiat currencies is full of breaches of that trust. Banks must be trusted to hold our money and transfer it electronically, but they lend it out in waves of credit bubbles with barely a fraction in reserve. We have to trust them with our privacy, trust them not to let identity thieves drain our accounts.”
Vergelijk de beste Crypto brokers
Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.
Meest gekozen
- Goed en betrouwbare broker
- Rente verdienen via staking
- Makkelijk te gebruiken
- Beste broker voor crypto
9,4/10 Beoordeling
- Gemakkelijk te gebruiken
- Diverse betaalmogelijkheden
- Goede klantenservice
9,0/10 Beoordeling
- Met iDeal betalen is mogelijk
- Handige mobiele app
- Nederlandse helpdesk
8,9/10 Beoordeling
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.