Wat is het verschil tussen een distributed en central ledger?

Complexe technologieën vormen de basis van crypto. En dan hebben we het niet alleen over blockchain. Ook de zogeheten Distributed Ledger technologie (DLT) draagt bij aan het voortbestaan van digitaal geld. Wat is het precies en wat is het verschil tussen een distributed en een central ledger? Je leest het antwoord in dit artikel.

Wat is een distributed ledger?

Sommige investeerders denken dat Distributed Ledger Technology hetzelfde is als blockchain. We vallen maar meteen met de deur in huis: dat is onzin. Maar hoe zit het dan wel? Het is een technologie die gebruik maakt van verschillende centrale systemen die met elkaar zijn verbonden. Daarbij is er geen sprake van één centraal besturingspunt. In plaats daarvan hebben meerdere deelnemers de controle over transacties en veranderingen binnen een netwerk in handen. Een DLT is in feite een onafhankelijke database die onder controle staat van alle gebruikers in een netwerk.

distributed ledger

Wat maakt het DLT netwerk anders dan een centraal systeem?

Iedereen kan deelnemen aan een distributed ledger, dat je kunt zien als een digitaal grootboek. Misschien wil je als gebruiker bepaalde data opvragen. In dat geval komt er een verbinding tot stand met de systemen binnen het DLT netwerk.  Deze manier van werken verschilt sterk van het traditionele en centrale systeem. Op het moment dat je daar om bepaalde informatie vraagt is er een centrale server die jou uit de brand moet helpen. Ook heb je een apparaat nodig om de data op te vragen, zoals een pasje. Na de aanvraag ontvang je de data als het goed is vanuit een centrale server.

Uitgelekte gegevens

Het grote nadeel van een centrale server is dat er grote problemen ontstaan als het niet meer werkt. Veel bedrijven, organisaties en individuen worden daar de dupe van. Er kunnen verschillende oorzaken zijn van problemen aan de server, zoals een technische fout of hackers. Op het moment dat dit gebeurt hebben een centraal systeem en haar gebruikers een groot probleem. De kans is namelijk groot dat er veel gevoelige data uitlekt. Denk bijvoorbeeld aan geld en wachtwoorden.

Wat is het verschil tussen een distributed ledger en blockchain?

Een distributed ledger lost het bovenstaande probleem van een central ledger in één klap op. Door het ontbreken van een centraal systeem wordt zowel de veiligheid als de transparantie sterk verhoogd. Misschien vraag je jezelf nu af: maar wat is dan het verschil met blockchain? Het antwoord daarop is vrij simpel. Blockchain bestaat niet naast de Distributed Ledger Technology, maar maakt er deel van uit.

Gebruik van de distributed ledger technologie in de praktijk

Inmiddels is wel duidelijk dat een distributed ledger nauw verbonden is met cryptocurrencies. Digitale munten en tokens maken deel uit van blockchain, dat zoals gezegd een variant is van DLT. Dit brengt een schat aan mogelijkheden met zich mee. Een overheidsinstelling zou deze techniek bijvoorbeeld kunnen gebruiken om belangrijke documenten te beveiligingen. Te denken vat onder andere aan het bewaren van persoonsgegevens, die dankzij blockchain niet meer zomaar op straat kunnen belanden. Het is dan ook niet verrassend dat steeds meer bedrijven, organisaties en instellingen de distributed ledger als het perfecte alternatief voor een central ledger beschouwen.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen