Wat is Distributed Ledger technology (DLT) en waarom verandert het de wereld?

Bijna dagelijks verrijken nieuwe technologieën onze wereld. Natuurlijk is de ene techniek succesvoller dan de andere. We kunnen wel zeggen dat Distributed Ledger technology, simpelweg afgekort tot DLT, inmiddels voet aan de grond heeft gekregen. Wat is het precies en wat het maakt zo uniek? In dit artikel vertellen we je graag alles over deze gloednieuwe technologie die onze wereld aan het veranderen is.

Wat is Distributed Ledger technology? (DLT)

Het op een veilige manier opslaan van digitale informatie is tegenwoordig zeer belangrijk. Distributed Ledger technologie komt wat dat betreft als geroepen. Het slaat namelijk alle online informatie op in een databank. Deze data komt terecht in een groot netwerk van allerlei gebruikers, variërend van landen en instellingen tot websites. In zekere zin kun je DLT zien als een ‘verspreid grootboek’ en dat is dan ook de letterlijke betekenis van het werk. Bovendien is het, zoals de naam ook al zegt, decentraal. Dit houdt in dat er geen sprake is van een centrale autoriteit die het beheer in handen heeft. Ook is er geen sprake van een centrale plek waar alle gegevens worden opgeslagen.

Distributed Ledger technology

Waarom is DLT zo veilig?

De gegevens die DLT in de databank wordt constant bijgewerkt. Daar blijft het up-to-date en uiterst veilig. Wat dat betreft is het niet zo vreemd dat deze technologie hand in hand gaat met cryptocurrencies. Ook digitale munten zijn immers decentraal. Bovendien maken zowel cryptocurrencies als distributed ledgers graag gebruik van de blockchain. Sterker nog: blockchain is in feite een Distributed Ledger technology.  Er is immers sprake van een grootboek die transacties opslaat in blokken. Inmiddels maken verschillende cryptocurrencies gebruik van DLT, waaronder Bitcoin, Ethereum, EOS en IOTA.

Waarom is het gebruik van DLT een goed idee?

Er zijn verschillende redenen voor het gebruik van DLT. Ten eerste speelt het veiligheidsaspect een grote rol omdat alle gegevens in de databank zijn beveiligd met cryptografie. Je kunt dit zien als een soort geheimtaal die onbevoegden niet kunnen raden. Daarnaast bevat deze technologie verschillende digital keys (sleutels) en digitale handtekeningen. Dit zorgt ervoor dat alleen bevoegden toegang hebben tot het grootboek.

Identieke kopieën

Iedereen met toegang tot het grootboek ontvangt een identieke kopie. Dit is belangrijk, omdat het voorkomt dat de technologie de dupe wordt van een hack. Identieke kopieën betekent immers dat er verschillende databases bestaan. Cybercriminelen moeten alle identieke kopieën hacken om cryptomunten te stelen.  En dat is nagenoeg onmogelijk want iedere verandering in de ledger moet geautoriseerd worden. Bovendien detecteert de ledger veranderingen die zijn niet geautoriseerd onmiddellijk.

Snel, veilig en transparant

Naast veiligheid speelt ook snelheid een belangrijke rol bij de groeiende populariteit van DLT. Transacties in het grootboek worden namelijk snel verwerkt. Bovendien zijn transacties binnen de blockchain goedkoper dan transacties bij een bank. Wanneer je deze voordelen in ogenschouw neemt begrijp je waarschijnlijk goed dat DLT in meer sectoren dan cryptocurrency voorkomt.

Overheid

Inmiddels maken verschillende overheidsinstellingen ook gebruik van deze technologie.  Zo wordt het onder andere toegepast bij het beveiligen van overheidsdocumenten en het noteren van persoonlijke gegevens van burgers.

DLT en elektronische patiëntendossiers

Het gebruik van Distributed Ledger technologie (DLT) maakt de overheid transparanter dan voorheen. Ook bedrijven en instellingen kunnen er van profiteren omdat fraude en corruptie veel minder voorkomt. Zelfs gezondheidsinstellingen passen DLT inmiddels toe om de gegevens van patiënten veilig op te slaan. Wij verwachten dat deze technologie in de toekomst dan ook niet meer weg te denken is wanneer het gaat om elektronische patiëntendossiers.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen