Wat is Double spending en hoe voorkomt blockchain dit probleem?

Bitcoin staat bekend als de oudste cryptocurrency ter wereld. Het kwam in 2009 op de markt en heeft sindsdien een stormachtige groei doorgemaakt. Toch werd er al veel eerder geëxperimenteerd met digitaal geld. Namen als ‘DigiCash’ en ‘B-money’ zijn inmiddels in de vergetelheid geraakt. Toch kregen ze te maken met hetzelfde probleem: double spending. Wat is het en waarom is het zo problematisch?

Wat is double spending?

Double spending is een van de oorzaken voor het mislukken van eerdere digitale betaalmiddel. Dit houdt simpel gezegd in dat online geld dubbel wordt uitgegeven. Fiat geld heeft dit niet probleem niet. Stel je voor dat jij 5 euro in je hand hebt en de persoon naast je 5 euro. Als je de 5 euro hebt uitgegeven kun jij niet ook nog eens de 5 euro van een ander uitgeven. Bij cryptocurrencies ligt het helaas niet zo simpel. Wanneer het iemand lukt om een digitaal betaalmiddel te manipuleren kan het meerdere malen worden uitgegeven. En ‘double spending’ doet de bruikbaarheid van cryptocurrencies uiteraard niet ten goede.

double spending

Hoe wordt het double spending probleem opgelost?

Het team achter Bitcoin moest het double spending probleem zien op te lossen. En we kunnen wel zeggen dat het is gelukt. De oplossing bleek blockchain te heten. In feite is het een digitaal kasboek waarin alle crypto transacties worden opgeslagen. Iedere transactie van Bitcoin of een altcoin komt terecht in een blok. De transactie wordt alleen toegevoegd als een netwerk van computers (nodes) het heeft goedgekeurd. Er is in dat geval sprake van ‘consensus’. Het nieuwe blok met de transactie wordt toegevoegd aan een eerder transactieblok en zo ontstaat er een keten van blokken: de blockchain.

Computerkracht nodig om transacties te valideren

Het valideren van een transactie is een belangrijk proces binnen crypto. Op het moment dat je geld verstuurt of ontvangt wordt gecontroleerd of er sprake is van double spending. Is jouw specifieke transactie in orde? Dan komt het in de blockchain terecht. Dit proces wordt ‘mining’ genoemd en is niet zo simpel als het lijkt. Er is namelijk zeer veel computerkracht nodig om alle transacties te controleren en te verifiëren. Vrijwel elke seconde moeten er nieuwe transacties worden gecontroleerd.

Kan een blockchain worden gemanipuleerd?

Hoe meer transacties, hoe meer computerkracht er nodig is. Het mining proces kost dan ook erg veel energie. Toch is controle van double spending noodzakelijk om hackers buiten de deur te houden. Cryptocurrencies zoals Bitcoin zijn inmiddels zeer veel geld waard en dat trekt hackers aan. Vanwege de nodes, de strenge controles en de omvang is het praktisch onmogelijk om de blockchain te manipuleren.

51 % attack

Crypto heeft wel te maken met het risico van een zogeheten ’51 % attack’. In het verleden hebben sommige blockchains daar mee te maken gehad. Het betekent dat er één partij de controle neemt over minstens 51 procent van de mining kracht. En als dat gebeurt kan de blockchain toch gemanipuleerd worden. Zo kunnen transacties worden tegengehouden. Maar de blockchain is tegenwoordig zeer omvangrijk waardoor een 51 procent aanval steeds minder aannemelijk wordt.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen