Wat is DYOR en waarom is het zo belangrijk?

Onlangs besloot het Algemeen Dagblad er een compleet artikel over te schrijven: jongeren en crypto. Steeds meer mensen onder de 30 stappen namelijk in crypto. De droom om snel rijk te worden is groot. Maar zo simpel ligt het in de realiteit niet. Uitgebreid onderzoek en risico calculatie is zeer belangrijk. In de cryptowereld heeft men het niet voor niets over Do Your Own Research (DYOR). Wat houdt het precies in?

Wat is DYOR?

De cryptomarkt kent honderden projecten. Werp maar eens een blik op CoinMarketCap en zie wat er allemaal mogelijk is. Voor beginnende investeerders kan het aanbod overweldigend zijn. Welke cryptocurrency of token moet je nu kiezen? Niemand kan de toekomst van een crypto project voorspellen, maar het helpt zeker wanneer je onderzoek doet. Er is zelfs een term voor bedacht: Do Your Own Research (DYOR). Doe zelf onderzoek naar het project dat je mogelijk interessant vindt. Verdiep je onder andere in de volgende zaken:

  • Wat is het doel van de cryptomunt/token/het cryptoproject?
  • Is er een whitepaper waarin alle doelstellingen worden besproken?
  • Is er sprake van een tijdspad?
  • Welk team zit er achter het project?
  • Heeft het team achter het project al eerder successen geboekt?
  • Hoe actief is het project op social media?
  • Hoe is de informatievoorziening op de website?
Do Your Own Research

Top 5 van grootste crypto scams

Het is zeer belangrijk dat je een cryptocurrency project kiest met een ervaren team. Zij nemen immers belangrijke beslissingen die het pad naar succes of falen bepaalt. Helaas kent de cryptomarkt veel voorbeelden van oplichting. Ontelbaar veel investeerders hebben flinke sommen geld verloren omdat ze geloofden in een project en van een bedrogen kermis thuiskwamen. Kijk maar eens naar de top vijf van grootste cryptocurrency scams:

1 – Onecoin: Bleek rond 2017 een gigantisch Ponzi schema waar, geloof het of niet, 25 miljard dollar verloren ging.
2 – Bitconnect: Een bizarre crypto scam die veel investeerders berooid achterliet. Naar schatting werd er 4 miljard dollar gestolen.
3 – Bitclub Network: Zeer grote crypto mining scam dat mensen wist te overtuigen door goede marketing. Aantal dollars dat werd gestolen? Zo’n 722 miljoen.
4 – Quadriga: Het schijnt dat de oprichter van deze Canadese crypto exchange zijn dood in eigen scene heeft gezet. Toevallig was hij ten tijde van zijn ‘dood’ de enige die toegang had tot de private keys van een wallet met 250 miljoen dollar (geld van klanten van de exchange)
5 – Pincoin en iFan: Vietnamese scam van de hoogste plank. Mede door goede marketing wist het 660 miljoen af te troggelen van goedgelovige investeerders

DYOR en vermijd FOMO

Wanneer de waarde van een cryptomunt of token sterk stijgt is het verleidelijk om te FOMO’en. Doe dit echter niet, want meestal pakt het verkeerd uit. Het is niet verstandig om je zonder enig onderzoek in een crypto project te storten. En doe het al helemaal niet wanneer iemand anders je vertelt om dat te doen. We kennen allemaal de enthousiaste Tweets van succesvolle ‘investeerders’. Neem echter nooit het advies aan van iemand anders en vertrouw alleen op jezelf. Oftewel: doe je eigen onderzoek.

Gebruik meerdere bronnen

Tenslotte is het belangrijk om tijdens je onderzoek meerdere bronnen te gebruiken. Dit geeft je een beter beeld van het crypto project waarin je geïnteresseerd bent. Bovendien leer je de waarde van een project pas echt kennen als het vanuit meerdere kanten en door verschillende media is belicht. Een enkele mening is niet altijd objectief en representatief. Voor een compleet beeld kun je veel beter meerdere meningen bekijken en die met elkaar vergelijken. Daardoor zie je meteen of bepaalde informatie wel of niet klopt. DYOR werpt uiteindelijk dus zijn vruchten af.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen