Wat is ECDSA (Elliptic Curve Digital Signature Algorithm) en hoe werkt het?
Cryptocurrencies maken gebruik van een complex onderliggend technologisch systeem. Encryptie vormt een van de basiselementen die transacties met digitale munten mogelijk maakt. Net als andere technieken is het volop in ontwikkeling. Zo is er sinds enige tijd een nieuwe encryptie methode die hoge ogen gooit: ECDSA (Elliptic Curve Digital Signature Algorithm). Wat is het precies?
Wat is de Elliptic Curve Digital Signature Algorithm? (ECDSA)?
Elliptic Curve Digital Signature Algorithm wordt in het Nederlands vertaald als Elliptische Curve Encryptie. Laten we het voor het gemak afkorten tot ECDSA. Diverse toonaangevende bedrijven zoals Facebook en Google maken al gebruik van deze nieuwe versleutelingstechnologie, evenals verschillende cryptocurrencies. Je kunt ECDSA zien als een variant van public-key encryptie. Dit is het idee dat de key om bepaalde informatie te versleutelen openbaar mag zijn mits de key om de data weer leesbaar te maken geheim is. Om dit mogelijk te maken is er een algoritme nodig die het versleutelen versimpeld maar het ontcijferen complex maakt. ECDSA heeft een aantal belangrijke kenmerken:
1 – Het zorgt voor unieke digitale handtekeningen voor elke set van public en private keys
2 – Het is vanwege de benodigde rekenkracht onmogelijk om digitale handtekeningen te vervalsen
Waarom is het een goede beveiligingstechniek?
Dankzij bovenstaande kenmerken is ECDA bekend een zeer populaire techniek om het systeem van digitale handtekeningen te beveiligen. Niet voor niets maken veiligheidscertificaten zoals SSL er inmiddels gebruik van. Ook de zeer bekende cryptocurrency Bitcoin heeft ECDA geïmplementeerd om veiliger te zijn dan ooit.
Wat zijn de overeenkomsten tussen ECDSA en RSA?
Adi Shamir, Leonard Adleman en Ron Rivest bedachten een algoritme met vrij eenvoudig te vermenigvuldigen priemgetallen, maar een zeer lastig te ontbinden resulterend getal. Ze noemden het RSA. ECDSA bouwt voort dit op dit idee. Het is net als RSA een zeer nuttig middel voor authenticatie. Dit is het proces waarbij gecontroleerd wordt of een bericht dat is ondertekend met een private key ook daadwerkelijk digitaal is ondertekend door de houder van de sleutel.
Wat zijn de verschillen tussen ECDSA en RSA?
Tot nu toe zijn er een aantal overeenkomsten tussen bovenstaande encryptoalgoritmes. Toch is er ook een interessant verschil tussen ECDSA en RSA die we graag even willen benoemen: de sleutelgrootte. Het beveiligingsniveau van de openbare RSA sleutel is 112 bits terwijl ECDSA slechts 224 bits openbare sleutels nodig heeft om hetzelfde niveau te bereken. Dit heeft een aantal gevolgen:
- Voor kleinere sleutelgroottes is minder bandbreedte nodig. Dit maakt ECDSA perfect voor allerlei mobiele toepassingen
- ECDSA is door de kleinere sleutelgroottes gemakkelijker in verschillende toestellen te implementeren.
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.