Wat is een 51% Attack en hoe vaak komt het voor?

De adoptie van cryptocurrencies neemt in een rap tempo toe. Het onderzoeksbureau Markteffect voerde in maart 2021 een onderzoek uit naar de interesse van Nederlanders in digitale munten. Daaruit bleek dat 25 procent van de in totaal 1020 respondenten overweegt om in Bitcoin te investeren. Beginnende investeerders zijn echter niet altijd bekend met de risico’s van cryptocurrencies. Zo komt het soms voor dat er een 51 % attack op een blockchain plaatsvindt. Wat is dit precies?

Wat is blockchain?

Om te begrijpen wat een 51 % attack is moeten we eerst kijken naar het begrip ‘blockchain’. Dit is in een gedistribueerd grootboek dat een van de bouwstenen van crypto vormt. Het legt namelijk iedere transactie op het netwerk van een digitale munt vast. Simpel gezegd is het een keten van blokken waarin data wordt opgeslagen.  Iedere transactie die en blockchain vastlegt is openbaar en dus door iedereen die dat wil te bekijken.

51% attack

Blockchain is veilig, maar niet onfeilbaar

Het genereren van een blok verschilt per cryptomunt. Bij Bitcoin duurt het ongeveer tien minuten voordat er een nieuw blok ontstaat. Zodra dit is gebeurd kan een blok niet meer worden gewijzigd, om fraude en misbruik te voorkomen. De blockchain staat dan ook bekend als veilig en betrouwbaar. Dit betekent echter niet dat criminelen geen poging wagen om de blockchain van cryptocurrencies te manipuleren. Het feit dat er in het verleden een aantal keren sprake is geweest van een 51 % attack is daar een goed voorbeeld van.

Wat is een 51 % attack?

Blockchains werken op basis van computerkracht. Minstens zo belangrijk om te weten is dat de controle over de blokketen niet in handen ligt van één persoon of één groep. Desondanks kan het te maken krijgen met een zogeheten 51 procent aanval. Dit houdt in dat een persoon of groep meer dan de helft van de computerkracht binnen een bepaalde blockchain in handen krijgt. Het gevolg daarvan is dat het individu of de groep complete controle heeft op de blockchain. Men kan bijvoorbeeld het volgende doen:

  • Alle transacties stoppen
  • Opnames van nieuwe blokken onderbreken
  • Het minen van cryptocurrencies op de specifieke blockchain stoppen
  • Iedere digitale munt van de blockchain tot in het oneindige uitgeven

Hoe vaak komt een 51 % attack voor?

Het goede nieuws is dat een 51 procent aanval niet vaak voorkomt. Bovendien is het haast onmogelijk om de blockchains van gevestigde cryptocurrencies als Bitcoin en Ethereum aan te vallen. Meestal komt een dergelijke aanval voor bij kleinere blockchains die nog niet voldoende ontwikkeld zijn. Er zijn enkele voorbeelden van 51 procent aanvallen  die we even willen benoemen. Zo kregen de blockchains ‘Krypton’ en ‘Shift’ er in augustus 2016 mee te maken. Ook Bitcoin Gold en Bitcoin SV ontkwamen niet aan een aanval.

Bitcoin Gold en Bitcoin SV

In mei 2018 was het de 26e grootste cryptomunt ter wereld. Criminelen voerden echter een 51 % attack uit, waardoor het lukte om een groot deel van de hashkracht van Bitcoin Gold in handen te krijgen. Ze wisten onder andere voor meer dan 18 miljoen dollar aan Bitcoin Gold te stelen. In 2020 probeerden kwaadwillenden het opnieuw, maar toen wist Bitcoin Gold het tegen te houden.  En in augustus 2021 zorgde een succesvolle 51 % aanval  op het Bitcoin SV netwerk er voor dat er drie kwaadaardige ketens ontstonden.  Het blijft dus oppassen geblazen voor cryptocurrencies.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen