Wat is een address en waarom is het zo belangrijk voor investeerders?

Ben je van plan om te investeren in een of meerdere cryptocurrencies? Dan ben je zeker niet de enige. Uit een recent onderzoek van Markteffect blijkt dat een kwart van de Nederlanders overweegt om in Bitcoin of andere digitale munten te stappen. Wie deze stap waagt heeft wel een crypto address nodig. Wat is het precies en hoe kom je er aan? We leggen het je graag uit.

Wat is een address?

Een address hoort bij een crypto wallet. Dit is een plek waar digitale munten worden bewaard, verzonden en ontvangen. Simpel gezegd is een address een tekenreeks op de blockchain waarmee je transacties kunt uitvoeren. Zonder een address kun je in feite niks. Je kunt dit belangrijke onderdeel van crypto zien als een huisadres, alleen bestaat het niet uit letters maar uit getallen en cijfers. Denk bijvoorbeeld aan ‘2ABippADRKZota2Grai1ppuB2LYpABvXYZ’ .

wat is een adress

Hoe ziet een address er uit?

Een address is uniek en verschilt per cryptomunt. Zo ziet het er bij Bitcoin net een beetje anders uit dan Ethereum. Bij de eerstgenoemde munt zie je bijvoorbeeld ‘2ABa7k7CtiV4TPPcnjciIndBS6hTR1G6ia’ staan, terwijl een adres op het netwerk van Ethereum kan verschijnen als ‘0x77abc4714eC13940p57E1b888c196aab00bEc2c1’.

Openbaar

Blockchains zijn over het algemeen openbaar toegankelijk. Daardoor kan iedereen zien welke cryptomunt(en) er in een address staan opgeslagen. Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid crypto in een bepaalde portemonnee. De enige uitzondering vormen private blockchains of cryptocurrencies die zich speciaal richten op privacy, zoals Monero.

Hoeveel privacy heb je?

Een blockchain is weliswaar toegankelijk voor iedereen, maar dit betekent niet dat je geen privacy hebt wanneer het om jouw cryptomunten gaat. Sterker nog, de meeste crypto adressen zijn anoniem. Bij het creëren van een nieuw address op de blockchain hoef je namelijk geen persoonlijk identificeerbare informatie te delen.  Van sommige adressen is wel bekend aan welke persoon en bedrijf/instelling ze zijn gekoppeld. Zo zijn er een aantal Ethereum adressen bekend die van oprichter Vitalik Buterin zijn. Dit is echter de uitzondering op de regel.

Hoe krijg je een address?

Een wallet en crypto address krijgen is gelukkig een fluitje van een cent. Het enige wat je hoeft te doen is een ‘wallet’ te downloaden om cryptomunten te verzenden, ontvangen en/of opslaan op het netwerk. Belangrijk om te weten is dat digitale wallets jouw privé-sleutel opslaan. Dit is in een wachtwoord waarmee je toegang krijgt tot de wallet en jouw address. Tegenwoordig heb je de keuze uit meerdere soorten wallets, te weten:

  • Web wallets: verbonden aan het internet
  • Mobiele wallets
  • Desktop wallets
  • Hardware wallets: Niet verbonden aan het internet, waardoor ze niet gehackt kunnen worden.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen