Wat is een API en waarom is het zo nuttig voor investeerders?

Wat is een API?

Als investeerder wil je natuurlijk zo veel mogelijk profiteren van de koersbewegingen op de cryptomarkt. Succesverhalen kennen we allemaal, maar de realiteit is ook dat veel mensen geld verliezen met crypto. Gelukkig hebben we ook goed nieuws voor je. Hulpmiddelen zoals API helpen je om succesvol te handelen op de cryptomarkt.

Verbinding tussen systemen

Twee systemen die niet aan elkaar gerelateerd zijn kunnen dankzij API toch met elkaar in verbinding zijn. Denk bijvoorbeeld aan een server van een restaurant die communicatie tussen de chef-kok en de klant mogelijk maakt. Systemen kunnen onderling sterk van elkaar verschillen. Zodoende heeft iedere API een eigen specificatie die aangeeft hoe de interactie tussen twee ongerelateerde systemen precies moet verlopen.

wat is een api

Welke taken heeft een API?

Steeds meer bedrijven die actief zijn op de cryptomarkt ontdekken de voordelen van API. Zo vind je deze handige techniek vaak terug op exchanges, omdat het de gebruikerservaring van investeerders verbetert. Men kan namelijk handelen zonder dat het nodig is om in te loggen op de exchange. Via speciale software is het bijvoorbeeld mogelijk om real-time marktdata te verkrijgen. Ook het beheren en uitvoeren van transacties verloopt via de API van een exchange vaak automatisch. En dat is nog maar een klein onderdeel van het API-takenpakket, want het kan ook deze taken uitvoeren:

  • Het downloaden van historische marktgegevens
  • Het downloaden van de handelsgeschiedenis van een investeerder
  • Het streamen van real-time marktgegevens
  • Het plaatsen en annuleren van handelsorders
  • Het bekijken van het rekeningsaldo

Hoe maak je een koppeling met een API?

Het koppelen van jouw digitale portemonnee aan een softwareprogramma is vrij eenvoudig. Ten eerste dien je in te loggen op je rekening. Kijk vervolgens of de exchange “API Management” functies heeft. Doorgaans is dit het geval en vind je deze optie in het beveiligingsgedeelte. Is dat niet zo? Kijk dan eens bij accountbeheerinstellingen. Vervolgens dien je API sleutels aan te maken. Als het goed is ontvang je zowel een publieke als een privé API sleutel. Bewaar beide sleutels op een veilige plek.

Praktijkvoorbeeld

Het is uiteraard belangrijk dat een API zo veilig mogelijk is. Op het wereldwijde web liggen hackers immers altijd op de loer. Om de veiligheid te garanderen worden gebruikers gecontroleerd aan de hand van API sleutels. Laten we even een praktijkvoorbeeld gebruiken. Stel je voor dat iemand toegang wil krijgen tot een handelsrekening. In dat geval wordt een zogeheten ‘geheime sleutel’ gebruikt. Dit houdt in dat alleen een gemachtigde het verzoek kan ondertekenen. De exchange krijgt een seintje dat iemand toestemming heeft om handelingen uit te voeren die de API sleutel ondersteund.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen