Wat is een Atomic Swap en waarom is het zo handig?

Een van de kenmerken van de blockchain is dat het decentraal is. Dit betekent dat het niet in handen is van een centrale autoriteit. In plaats daarvan heeft elke partij die betrokken is bij het blockchain netwerk een kopie van het grootboek in handen. Ook een zogeheten Atomic Swap is decentraal omdat er geen sprake is van een tussenpersoon. Wat is dit precies en welke voordelen heeft jou als crypto investeerder te bieden?

Wat is een Atomic Swap?

Veel mensen besluiten om te investeren in crypto omdat er bij transacties geen derde partij, zoals een bank of financiële instelling, betrokken is. Een transactie tussen de ene digitale munt voor de andere vindt plaats zonder een tussenpartij. In dat geval is er sprake van een ‘Atomic Swap’. Je kunt bijvoorbeeld direct jouw Ethereum omwisselen voor Litecoin of andersom. Minstens zo belangrijk is het feit dat je geen cryptocurrencies op een exchange hoeft te hebben. Een atomic swap verlaagt het risico op hacken dan ook aanzienlijk. Je maakt immers geen gebruik meer van een centrale exchange. En dat geeft ongetwijfeld een goed gevoel.

wat is een atomic swap

Dit zijn de 5 grootste crypto hacks

Helaas zijn cryptocurrency exchanges regelmatig het doelwit van hackers. Kijk alleen al naar de vijf grootste hacks uit de crypto geschiedenis:

1 – Mt. Gox (2011)
2 – KuCoin (2020)
3 – Upbit (2019)
4 – Binance (2019)
5 – Bitfinex (2016)

Private keys zelf in handen

Niemand wil het slachtoffer worden van een hack. Alleen al tijdens de hack van Mt. Gox in 2011 werd voor zo’n 8.75 miljoen dollar aan Bitcoin gestolen. Bij een transactie met Atomic Swap heb je het echter het beheer van je eigen private keys in handen. Daardoor is het niet nodig om een handelsplatform te gebruiken. Een transactie met een Atomic Swap is peer-to-peer, oftewel rechtstreeks tussen de koper en verkoper zonder betrokkenheid van een centrale autoriteit.

Wat is het Hack time-lock contract?

Een Atomic Swap is mogelijk dankzij het zogeheten ‘Hack time-lock contract’, die we voor het gemak afkorten tot HTLC. Dankzij dit contract verloopt een transactie over het algemeen zeer veilig. Laten we even een praktijkvoorbeeld gebruiken. Stel je voor dat je een trade wil doen met Ethereum. Je wilt ETH verkopen aan een persoon en spreekt van tevoren een prijs af. Samen stel je in feite een contract op, waardoor beide partijen de cryptocurrencies ontvangen waar ze recht op hebben.  Maar de vraag is natuurlijk wel: hoe bewijs je dit? Het antwoord daarop is simpel. Er is sprake van een cryptografisch bewijs van betaling.

Hoe werkt een cryptografisch bewijs van betaling?

Een cryptografisch bewijs van betaling werkt vrij simpel. Stel je voor dat een van beide partijen niet de digitale valuta heeft ontvangen dat was afgesproken. In dat geval ontvang jij, de verzender, de cryptomunten weer terug. Je hoeft elkaar zelfs niet eens te kennen.  Er is namelijk sprake van cryptografisch vertrouwen, wat betekent dat de ruil vrijwel altijd op een eerlijke manier verloopt. Beide partijen zijn namelijk verplicht om hun transactie toe te voegen aan de blockchain. Wanneer jij Ethereum verkoopt is dat bijvoorbeeld de Ethereum blockchain.

Wat heeft de toekomst in petto voor Atomic Swap

Veiligheid is een van de grootste pluspunten van een Atomic Swap. Je bewaart jouw eigen privé sleutels en kan daardoor nooit het slachtoffer worden van een hack. Bovendien verkleint het Hack time-lock contract de kans om jouw waardevolle cryptomunten te verliezen aandienen. En als we toch bezig zijn: de toekomst van Atomic Swaps ziet er rooskleurig uit. Mogelijk zal het in de toekomst gebruik maken van het zogeheten ‘Lightning Netwerk’. Via een speciaal betaalkanaal kun je bijvoorbeeld Ethereum verzenden, die bij de ontvanger aankomt als Bitcoin of een andere cryptomunt. Wanneer dit realiteit wordt ontstaat er een betalingsnetwerk waarop je werkelijk iedere cryptocurrency kunt gebruiken. En tenslotte zullen de transactiekosten dankzij het ontbreken van een derde partij vrij laag liggen.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen