Wat is een Attestation Ledger en waarom is het zo belangrijk voor bedrijven?

Blockchain staat nog in de kinderschoenen. Satoshi Nakamoto schreef voor het eerst over deze technologie in zijn whitepaper uit 2009. Toch heeft blockchain al zeer veel invloed op het reilen en zeilen in de financiële wereld. Zo gebruiken financiële instellingen inmiddels smart contracts en een Attestation Ledger (attest grootboek). Wat houdt dit precies in?

Wat is een Attestation Ledger?

Slechts twee decennia geleden gebruikten financiële bedrijven en instellingen ontvangstbewijzen om geldbewegingen vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan bankafschriften, facturen en kassabonnen. Die tijden zijn dankzij de zogeheten attestation ledger voorgoed voorbij.  Dit is een digitale boekhouding die bewijs levert dat een transactie heeft plaatsgevonden. Daarnaast toont het de authenticiteit aan van producten en/of transacties.

wat is een attestation ledger

Waaruit bestaat een attestation ledger?

Een standard attestation ledger bestaat uit twee delen, namelijk de ‘Master Ledger’ en de ‘Block ledger’. Het eerstgenoemde deel legt alle transacties vast en het tweede deel de informatie die de transacties bevatten. Alle transacties die plaatsvinden lopen via een aantal blokken. Deze worden geïdentificeerd door computers en vervolgens in chronologische volgorde geplaatst.

Koppeling met specifieke rekening

Individuele transacties moeten altijd worden geregistreerd door een boekhouding. Een attestation ledger voert deze belangrijke taak uit. Ondernemingen die gebruik maken van deze optie koppelen een speciaal grootboek aan één specifieke rekening. Dit kan zowel een crypto wallet zijn als een bankrekening of een eCommerce rekening. Voor elke rekening wordt een afzonderlijk grootboek gemaakt. Daarbij is het belangrijk dat elke financiële transactie een eigen document met alle relevante informatie bevat.

Veiligheid en authenticiteit van geldbewegingen

Ook overschrijvingen die niet op papier staan krijgen een attestatiegrootboek om zo veiligheid en authenticiteit van geldbewegingen te garanderen.  Tevens geeft het een compleet overzicht van alle transacties, overeenkomsten en verklaringen binnen een onderneming. Kortom: het is een onmisbaar onderdeel binnen een bedrijf.

Is een Attestation Ledger verplicht voor bedrijven?

Inmiddels is duidelijk dat een attestation ledger een zeer belangrijk doel heeft, namelijk dienen als wettelijk bewijs voor elke financiële transactie binnen een bedrijf of organisatie. Het toont aan dat de belastingaangifte van een onderneming in orde is. Zodoende is het gebruik van een dergelijk grootboek verplicht. Sterker nog: transacties zonder een Attestation Ledger trekken mogelijk de aandacht van de Belastingdienst. Er kan in dat geval een onderzoek worden gestart en dat wil je natuurlijk voorkomen. 

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen