Wat is een bagholder en hoe voorkom je dat je er een wordt?

Er zijn een aantal dingen die je wel en niet wil als crypto investeerder. Van financieel succes droomt natuurlijk iedereen, terwijl niemand wil eindigen als bagholder. Wat houdt deze term precies in en waarom moet je voorkomen dat je een bagholder wordt?

Wat is een bagholder?

Een bagholder is iemand die in het bezit is van een bepaald aandeel waarvan de waarde sterk is gedaald. Hij of zij is echter niet van plan om het te verkopen. Vaak komt dit voort uit het rotsvaste geloof dat de waarde ooit weer zal stijgen. De crypto markt kent veel bagholders. Men denkt dat de potentiële winst op de lange termijn zal opwegen tegen verliezen.

wat is een bagholder

Bagholden in de praktijk

Laten we even een praktijkvoorbeeld gebruiken om het een en ander te verduidelijken. De jonge belegger John koopt een aantal tokens van een start-up project uit de technologische wereld. Tijdens de ICO ziet de toekomst van het project er nog goed uit. De koers neemt toe en investeerders zijn enthousiast. Om bepaalde redenen vindt er na enkele maanden echter een koersdaling plaats. Maar zelfs daarna besluit John om zijn tokens te behouden. Hij peinst er niet over om te verkopen omdat hij nog steeds gelooft in het project. John is definitief een bagholder geworden.

De invloed van de sunk cost fallacy

Bagholders worden vaak beïnvloeden door de zogeheten ‘sunk cost fallacy’. Dit betekent dat iemand zich koste wat kost vasthoudt aan een uitgave die al is gedaan. Iemand heeft bijvoorbeeld veel geld geïnvesteerd in een bepaalde crypto en wil er niet uitstappen. De kosten die inmiddels zijn gemaakt zijn voor de investeerder moeilijk los te zien van wat er nog komen gaat, ook als dat mogelijk nog meer verlies betreft.

Wat is het dispositie effect?

Als crypto belegger loop je niet alleen het risico om slachtoffer te worden van de ‘sunk cost fallacy’. Er kan namelijk ook sprake zijn van het ‘dispositie effect’, wat betekent dat iemand goed presterende aandelen te snel verkoopt en slecht presterende aandelen behoudt. Maar een bagholder ontstaat meestal door het simpele feit dat er te weinig interesse is in de (crypto) aandelen die hij of zij bezit. Het is belangrijk dat een belegger/investeerder zich verdiept in een project, bijvoorbeeld een platform als Ethereum. In de praktijk is dit niet altijd het geval en worden de ontwikkelingen rondom bepaalde aandelen simpelweg niet bijgehouden.

Bagholders en het nieuws

Het nieuws draagt zeker bij aan de komst van nieuwe bagholders. Wanneer een bericht komt over prijsschommelingen in crypto raken mensen die weinig ervaring hebben met deze wereld soms in paniek. Ze verkopen daardoor hun aandelen te snel in een periode waarin de koersen dalen. Andersom geldt dit ook. Op het moment dat er een bericht met positief nieuws verschijnt kopen nieuwe beleggers massaal in. Na verloop van tijd verliezen ze echter hun interesse in het project en/of de cryptomunt.

Wat zijn de overeenkomsten tussen een bagholder en een HODLER?

Een bagholder en een HODLER lijken meer op elkaar dan je zou denken. De laatste term betreft iemand die al veel winst heeft met een cryptomunt maar het niet verkoopt vanwege de verwachting dat de koers nog verder zal stijgen. Soms wordt de term HODL ook gebruikt voor investeerders die cryptocurrencies of tokens vasthouden omdat ze simpelweg geen andere strategie hebben of kennen. Wist je dat de term HODL een jaar of tien geleden werd geïntroduceerd door een aangeschoten Bitcoin investeerder? Hij postte een berichtje op het BitcoinTalk forum en schreef per ongeluk ‘HODL’ in plaats van ‘Hold on’. Andere beleggers namen het over en inmiddels is de term net als bagholder niet meer weg te denken uit de cryptowereld.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen