Wat is een bear market en hoe herken je het?

Een economie wisselen periodes van koersstijgingen en koersdalingen zich af. De cryptowereld heeft daar eigen termen voor: een bullmarket en een bearmarket. Wat betekent dit laatste fenomeen en welke factoren dragen er aan bij? We leggen het je graag uit.

Wat is een bear market?

Wanneer de prijzen van financiële producten, cryptocurrencies en aandelen dalen is er sprake van een ‘bear market’. Dit fenomeen is zeker niet nieuw in de financiële wereld. Sterker nog, de term zelf is afkomstig uit de achttiende eeuw en heeft alles te maken met berenvellen. Tussen 1700 en 1800 vond je overal in de wereld verkopers van berenvellen. Zij verwachtten dat de kostprijs van hun product zou dalen en waren daarom ‘bearish’ over de markt.

wat is een bear market

Beer slaat de klauwen uit

Op het moment dat een beer in de aanval gaat slaat hij met de klauwen naar beneden. Ook dat verklaart de naam ‘bear market’. Wist je dat er in de Duitse stad Frankfurt een standbeeld van een stier en een beer te vinden zijn? De stier staat voor positieve beleggers (bullish) en de bear voor beleggers die het allemaal negatief inzien.

Wanneer is er sprake van een bear market?

Wanneer er daadwerkelijk sprake is van een ‘bear market’ op de cryptomarkt is vrij lastig te zeggen. Vaak wordt het gebruikt bij een daling van meer dan 20 procent op de gehele markt. Aan de andere kant is deze markt nog erg jong en volatiel. Cryptocurrencies kunnen flink stijgen en dalen, waardoor je de percentages ook best wat ruimer kunt nemen.

Welke fases kent een bear market?

Een bear market kent vier verschillende fases. We zullen ze even kort benoemen. Eerst is er sprake van een positief sentiment omdat de koersen stijgen. Aan het einde van deze fase nemen veel investeerders hun winsten. In fase twee dalen de prijzen van cryptocurrencies en tokens echter behoorlijk. Ook de handelsactiviteiten nemen af. Bepaalde signalen op de markt die eerst positief leken raken nu onder het gemiddelde. Sommige investeerders raken in de stress omdat ze hun winsten als sneeuw voor de zon zien verdampen. Ze verkopen hun aandelen massaal, met nog meer koersdalingen tot gevolg. In dat geval is er sprake van een ‘capitulatie’.

Van bear naar bull

Na de twee bovenstaande fases is de bear market nog niet afgelopen. In fase drie stappen speculanten in de markt. Daardoor stijgen sommige koersen en handelsvolumes opnieuw, waardoor investeerders langzamerhand weer durven in te stappen. In fase vier van de bear market dalen de aandelen langzaam. Dit trekt nieuwe investeerders aan. Uiteindelijk draait het sentiment van ‘bear market’ naar ‘bull market’.

Hoe lang duurt een bear market?

De bovenstaande fases kunnen vrij lang duren. Het is wel eens voorgekomen dat een bear market maanden of zelfs een jaar duurde. Overigens is het wel mogelijk om te profiteren van een bear market. In dat geval zet je in op de koersdaling van een of meerdere cryptocurrencies, bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum. Vervolgens verdien je geld als de neerwaartse spiraal zich blijft voortzetten.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen