Wat is een bear trap en hoe herken je het?

Het is goed nieuws wanneer een bear market een bull market lijkt te worden. De ommekeer naar een positief sentiment zorgt voor blijdschap onder crypto investeerders. Maar je moet ook weer niet te vroeg juichen. Soms kan er sprake zijn van een ‘bear trap’ en dan is het oppassen geblazen. Wat is een ‘bear trap’ precies en hoe signaleer je het?

Wat is een bear trap?

Soms lijkt er ten onrechte een ommekeer van een neerwaartse trend naar een opwaartse trend plaats te vinden. Financiële instrumenten signaleren het patroon verkeerd waardoor er sprake is van een zogeheten ‘bear trap’. Dit technisch patroon kan om verschillende redenen ontstaan. Slecht nieuws is soms een oorzaak, maar ook het gedrag van institutionele investeerders kan er aan bijdragen. Beleggers die veel cryptomunten met een hoge waarde bezitten besluiten om bear traps te creëren om de kleine belegger te verleiden om een ‘long positie’ in te nemen. Dit betekent dat hij of zij investeert vanuit de gedachte dat de koersen weer gaan stijgen. Op het moment dat de prijs een korte periode stijgt verkoopt de institutionele belegger een deel om winst te maken. Vervolgens dalen de koersen weer.

wat is een bear trap

Waar komt een bear trap voor?

Een bear trap kan de nietsvermoedende kleine belegger behoorlijk in de val lokken. Het komt niet alleen voor op de cryptomarkt, maar ook bij aandelen, valuta’s en obligaties.  Het is dus altijd oppassen geblazen wanneer je ‘long’ gaat. Wees zeker van je zaak voordat je zo’n beslissing neemt.

Hoe werkt een bear trap?

Vraag en aanbod vormen de basis van de aandelen- en cryptomarkt. Op sommige markten zijn leggers actief die graag bepaalde aandelen willen kopen, terwijl er weinig verkopers zijn die hun bod accepteren. In een dergelijke situatie verhogen de kopers soms hun bod, oftewel de prijs die ze wel willen betalen voor het aandeel. Dit lokt waarschijnlijk meer verkopers naar de markt. Dit zorgt voor minder evenwicht tussen kopen- en verkopen. Het gevolg is dat er tijdens het kopen van aandelen automatisch verkoopdruk ontstaat. Beleggers maken namelijk alleen winst op het moment dat ze verkopen. En wanneer teveel mensen besluiten om een bepaald aandeel te kopen, neemt de koopdruk af en de verkoopdruk toe.

Wat zijn de gevolgen?

Wat is het het gevolg van bovenstaand proces? Dat kunnen we je vrij simpel uitleggen. Institutionele beleggers willen natuurlijk graag dat er meer vraag is en dat de aandelenkoersen stijgen. Daarom besluiten ze om de prijzen te verlagen. De cryptomarkt ziet er bearish uit en beginnende beleggers besluiten uit paniek om te verkopen. De ervaren beleggers springen juist in de markt om uiteindelijk winst te maken. Door de toenemende vraag treedt er namelijk vroeg of laat weer een koersstijging op.

Hoe herken je een bear trap?

De vraag is natuurlijk wel: hoe herken je een bear trap? Het analyseren van markttrends en het gebruik van analytische instrumenten helpt. Verdiep je bijvoorbeeld eens in de zogeheten ‘Fibonacci rectracements’ en volume indicatoren. Daarmee kun je voorspellen op de huidige prijstrend blijvend is of toch een vals signaal.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen