Wat is een bear en wat zijn de meest belangrijke kenmerken?

De term ‘bear’ beschrijft een negatieve trend in de koersen van een markt. Het wordt zowel gebruikt op de cryptocurrencymarkt als de aandelenmarkt en voor obligaties en onroerend goed. Wat betekent het precies en wat zijn de meest belangrijke kenmerken?

Wat is een bear market?

Een ‘bear’ market is de benaming voor een markt die een sterke koersdaling binnen korte tijd kent. In tegenstelling tot de traditionele aandelenbeurs is de cryptomarkt nog redelijk jong en klein. Dit maakt het erg volatiel en onvoorspelbaar. Zodoende is het niet vreemd wanneer er af en toe een langdurige bear market optreedt met koersdalingen van soms wel 80 procent. Neem alleen al de zeven grootste koersdalingen van Bitcoin uit de cryptogeschiedenis:

 • Juni 2011: 99 procent door Mt. Gox hack
 • Augustus 2021: 56 procent door de ontdekking van een Ponzi schema waar veel crypto investeerders het slachtoffer van werden
 • April 2013: 83 procent. Eerst door een crash omdat Mt. Gox het enorme handelsvolume niet meer aankon. Daarna volgde er een hack en ging Mt. Gox tijdelijk offline
 • December 2013: 50 procent door een ban vanuit China
 • December 2017: December 2018: 84 procent omdat de ‘crypto bubbel’ barstte
 • Maart 2020: 50 procent door de Covid-19 pandemie
 • Mei 2021: 53 procent, mede door strengere maatregelen vanuit China
wat is een bear

Wat zijn de meest belangrijke kenmerken van een bear?

Wie verliezen wil beperken moet een ‘bear market’ zo goed mogelijk zien te herkennen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het heeft in elk geval de volgende belangrijke kenmerken:

 • Weinig zelfvertrouwen in de markt
 • Weinig berichten in de media over cryptocurrencies. En als er wel berichten zijn is dat doorgaans negatief.
 • Sterke koersdalingen.
 • Het aanbod is groter dan de vraag.
 • ‘Lower highs’ bij goed nieuws (koersstijging is niet extreem)
 • ‘Lower lows’ bij slecht nieuws (dus extra sterke daling)

Overgeleverd aan de grillen van de markt

Op de nog jonge cryptomarkt is het lastig te bepalen wanneer een bear market begint. Ook wanneer er sprake is van bepaalde patronen die zich eerder hebben voorgedaan. Ondanks het feit dat je allerlei handelssignalen en handelsstrategieën kunt gebruiken, ben je als investeerder toch overgeleverd aan de grillen van de markt.

Wat triggert een bear?

Een neerwaartse trend in de koersen kan meestal een bearish markt doen ontstaan. En als de koersen blijven dalen verliezen investeerders langzamerhand hun vertrouwen in de markt. Ze weten niet zeker of het zich nog gaat herstellen. Daardoor ontstaat er een lawine van verkopen, met nog lagere koersen als resultaat. Andere redenen voor een bear market zijn bijvoorbeeld:

 • Een death cross: Wanneer twee MA lijnen elkaar kruisen spreekt men van een ‘death cross’. Een MA betreft de gemiddelde koers over een bepaalde tijdsperiode. Zo geeft een 200-daagse MA de gemiddelde koers aan over de afgelopen 200 dagen. Het is echter een slecht teken als de 50 daagse MA lager is dan de 200-daagse MA. Dit geeft een structurele waardedaling en kan de start inluiden van een bear market.
 • Minder handel: Dit toont aan dat investeerders hun cryptomunten vasthouden omdat de situatie op de markt onvoorspelbaar wordt.
 • Negatief sentiment: Negatieve nieuwsberichten of uitspraken van bekende investeerders die crypto niet bepaald in een goed daglicht zetten.
 • Ingrijpen van wetgevende instanties: Denk bijvoorbeeld aan nieuwe beperkingen van China wat betreft het minen van Bitcoin. Dit is slecht nieuws voor heel veel crypto investeerders en dat merk je meteen op de markt.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen