Wat is een Bitcoin ATM en hoe gebruik je het?

Bijna iedereen op de hele wereld kent Bitcoin. Het is dan ook de oudste cryptocurrency ter wereld, hoewel het nog geen twintig jaar bestaat. Deze populaire digitale valuta is op steeds meer plekken verkrijgbaar. Zo kun je in verschillende steden inmiddels gebruik maken van een Bitcoin ATM. Wat is dit precies en hoe het gebruik je?

Wat is een Bitcoin ATM?

Een Bitcoin ATM is een plek waar je cryptocurrencies kunt kopen met gestort geld. Het is verbonden met een digitale kiosk en verschilt in meerdere opzichten van een geldautomaat. Bij de laatstgenoemde optie kun je fysiek geld storten, opnemen of versturen naar de bankrekening van een ander persoon. Een Bitcoin ATM maakt echter gebruik van de blockchain. Iedere transactie die plaatsvindt wordt opgeslagen in de blockchain en verstuurd naar de crypto wallet van de ontvanger.

wat is een bitcoin atm

Te vinden over de hele wereld

Het kopen van Bitcoin of andere cryptocurrencies is steeds laagdrempeliger gebruiken. Het feit dat er steeds meer Bitcoin ATM’s bestaan is daar een goed voorbeeld van.  Wist je dat er al meer dan 14.000 Bitcoin automaten over de hele wereld te vinden zijn? Dit aantal zal in de toekomst alleen maar toenemen.

QR code gebruiken

Vaak is er een speciale QR-code nodig om een transactie met crypto te bevestigen. Deze QR-code moet overeenkomen met jouw eigen Bitcoin wallet address. Vervolgens verschijnen de cryptomunten binnen enkele minuten in de digitale portemonnee.

Hoe werkt een Bitcoin ATM?

Het woord ‘ATM’ past eigenlijk niet bij Bitcoin en crypto. Het is namelijk geen traditionele geldautomaat waar je contant geld mee kunt pinnen. Je kunt het meer zien als een speciale kiosk die verbonden is met het netwerk van Bitcoin. Als klant stort je eerst geld en vervolgens koop je er cryptomunten mee. Ook belangrijk om te weten is dat Bitcoin automaten niet in handen zijn van grote financiële instellingen. Ze staan op zichzelf en hebben als hoofddoel om jou als klant crypto te laten kopen.

Is een Bitcoin ATM veilig?

Een Bitcoin ATM is veilig en betrouwbaar. Het feit dat elk apparaat zich moet registreren bij het Amerikaanse Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) draagt daar zeker aan bij. Tevens moet het voldoen aan anti-witwas richtlijnen, opgesteld door de Bank Secrecy Act (BSA). Het resultaat van deze wetgeving is dat de Bitcoin ATM zijn gebruikers om een aantal persoonlijke gegevens vraagt. Denk bijvoorbeeld aan je mobiele telefoonnummer. Vervolgens ontvang je een SMS verificatiecode om gebruik te mogen maken van de ATM.

Tip: hou rekening met servicekosten

Nog een belangrijke tip: hou goed rekening met het feit dat een Bitcoin ATM vraagt om servicekosten. Dit is doorgaans een percentage van de transactie. Let goed op eventuele transactiekosten wanneer je een Bitcoin apparaat gebruikt. Sterker nog: de gemiddelde kosten voor een aankoop zijn maar liefst 7 procent hoger dan de Bitcoin spotprijs. Op dat gebied is dus zeker nog verbetering mogelijk.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen