Wat is een Bitcoin Improvement Proposal (BIP) en welke rol speelt de gemeenschap?

De technische ontwikkelingen van Bitcoin staan niet stil. De cryptomunt is niet meer weg te denken uit onze wereld, maar is in feite nog heel jong. Het is mogelijk om een formeel voorstel in te dienen om Bitcoin te veranderen. In het Engels staat dit bekend als de ‘Bitcoin Improvement Proposal’ (BIP). Wat is het precies en hoe werkt het?

Wat is een Bitcoin Improvement Proposal (BIP)?

Een van de kenmerken van Bitcoin is dat het decentraal is. Dit betekent dat er geen centrale autoriteit aanwezig is om de ontwikkeling van de digitale munt in goede banen te leiden. In plaats daarvan neemt de Bitcoin gemeenschap deze belangrijke taak voor haar rekening. Men kan voorstellen om de cryptomunt te verbeteren in de vorm van een ‘Bitcoin Improvement Proposal’ (BIP).  Dit houdt in dat er veranderingen worden voorgesteld wat betreft het ontwikkelingsproces, de consensuslaag van Bitcoin en/of de gemeenschap zelf.

wat is een bitcoin improvement proposal

Open-source systeem

Normaliter is er bij gecentraliseerde projecten een hoofdontwikkelaar of manager aanwezig die eventuele veranderingen kan begeleiden of doorvoeren. Bitcoin is anders omdat het een open-source systeem betreft dat op consensus is gebaseerd. Dit houdt in dat een leider ontbreekt en dat de gemeenschap alles in handen heeft. Bitcoin investeerders mogen dan ook een BIP-proces organiseren als zij dat graag willen.

Iedereen mag voorstellen doen

Bitcoin is een open systeem en dat brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo mag iedereen die dat wil een BIP voorstellen. Het maakt niet uit hoeveel cryptomunten hij of zij bezit. Vaak begint een voorstel tot verbetering op een informele manier. Een ontwikkelaar stuurt bijvoorbeeld een e-mail en iedereen die interesse heeft geeft daar vervolgens feedback op.

Welke BIP voorstellen kunnen er gedaan worden?

Bitcoin is niet alleen een cryptomunt, maar ook een softwareprogramma dat regelmatig updates ondergaat. Bovendien moeten bepaalde bugs snel en effectief worden gerepareerd zodat de cryptomunt blijft functioneren. En verbeteringen aan het programma zijn altijd welkom. Zo kan via de Bitcoin Improvement Proposal (BIP) bijvoorbeeld ook worden voorgesteld om de code te vereenvoudigen en/of de compatibiliteit met andere software te verbeteren. Ook het toevoegen van nieuwe opties is een optie, mits de cryptomunt daar uiteindelijk beter van wordt.

Hoe lang duurt het voordat een BIP wordt doorgevoerd?

Het ontwikkelingsproces van Bitcoin verloopt langzaam en daarmee ook het eventuele uitvoeren van een Bitcoin Improvement Proposal. Dit garandeert een goede en veilige opbouw en de Bitcoin gemeenschap is het daar uiteraard mee eens. Aan de andere kant zorgt dit er wel voor dat het proces naar een geformaliseerde BIP vrij veel tijd in beslag neemt. Bovendien zorgt het consensus principe soms voor jarenlange discussies. 

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen