Wat is Bitlicense en welke doelen heeft het?

Iedereen die cryptocurrency gerelateerde deals wil uitvoeren binnen de Amerikaanse staat New York city moet in het bezit zijn van een zogeheten BitLicense hebben. Wat is het precies en hoe krijg je er een? We leggen het je graag uit.

De komst van Bitcoin en Bitlicense

Toen Bitcoin (BTC) in 2008 werd ontwikkeld wist niemand wat de toekomst zou brengen. Het digitale geld, ontworpen door de nog altijd onbekende Satoshi Nakamoto, bleek een groot succes. Maar tegelijkertijd nam met de groei van Bitcoin ook de behoefte aan wetgeving rondom cryptocurrencies toe. Er ontstond namelijk ook een wildgroei aan belastingontduiking en criminele praktijken zoals oplichting. Uiteindelijk leidde dit alles tot de komst van Bitlicense.

wat is bitlicense

Bedrijfscertificaat

BitLicense is een bedrijfscertificaat voor online geldzaken. Het is vrijgegeven door de New York City State Division of Financial Solutions (NYDFS) en bevat een aantal unieke richtlijnen voor bedrijven. BitLicense maakt het mogelijk om een groot aantal crypto zaken uit te kunnen voeren, zoals transacties en het bezit van digitale munten. Er geldt alleen een voorwaarde: het bedrijf moet zich aan de wet houden. Iedereen die gecontroleerde cryptocurrency gerelateerde transacties wil uitvoeren binnen New York City moet een BitLicense hebben.

Crypto en regulatie: een lange weg

Cryptocurrencies zijn nog relatief jong. Het lijkt een eeuwigheid geleden, maar Bitcoin ontstond pas in 2009. Sinds die tijd hebben cryptocurrencies een lange weg afgelegd wat betreft wetgeving en het bereiken van de top van de financiële wereld. Toenemende criminaliteit en gehackte exchanges bleken beren op de weg voor de adoptie van crypto. Zodoende was regulatie op bepaalde fronten gewenst, ondanks de decentrale aard van crypto.

De voor- en nadelen van decentralisatie

Decentralisatie brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Aan de ene kant is er veel vrijheid en anonimiteit door het ontbreken van een centrale autoriteit die de boel in de gaten houdt. Maar het ontbreken van regulatie maakt ook de weg vrij voor het witwassen van geld en belastingontduiking. En daardoor komt de veiligheid van investeerders in het geding. Maar nu is daar Bitlicense, die veiligheid op de cryptomarkt hoog in het vaandel heeft.

Welke bedrijven ontvangen een certificaat?

Ook crypto bedrijven moeten zich aan de wet houden. Bitlicense geeft een certificaat aan bedrijven die zich op een goede manier bezig houden met de volgende zaken:

  • Het overmaken van digitaal geld
  • Het bewaren van digitaal geld
  • De handel in digitaal geld
  • Het runnen van een exchange
  • Het vrijgeven van digitaal geld

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen