Wat is een blok en hoe werkt het precies?

De blockchain vormt in feite de ruggengraat van crypto. Simpel gezegd is het een database waarin transacties worden opgeslagen. Zoals de naam al zegt bestaat de blockchain uit verschillende blokken die met elkaar verbonden zijn. Maar er komt natuurlijk nog veel meer bij kijken. Wat is een blok precies?

Wat is een blok?

Je kunt een blok zien als een schakel in een keten.  De blockchain bestaat dan ook uit allerlei blokken die voortdurend veranderen. Een blok registreert enkele of alle meest recente cryptocurrency transacties die nog niet in eerdere blokken zijn binnengekomen. Telkens wanneer een blok wordt ‘voltooid’, maakt het plaats voor het volgende blok in de blockchain.

wat is een blok

Hoe werkt een blok?

In het netwerk van Bitcoin of andere cryptocurrencies vinden veel activiteiten plaats. Denk bijvoorbeeld aan transacties van gebruikers. De blockchain houdt bij welke transacties er allemaal plaatsvinden. Bovendien is het openbaar toegankelijk waardoor je precies kunt zien welke transacties er hebben plaatsgevonden en welke hoeveelheid dat was. De transacties worden opgeslagen in een blok, waardoor het dus de basis vormt van een blockchain netwerk.

Informatie over het verleden en de toekomst

Een blok geeft informatie over het verleden en de toekomst. Op het moment dat een blok wordt voltooid is het verleden tijd. Wel blijft het bestaan op de blockchain. Vervolgens komt er een nieuw blok in de blockchain. Het vorige blok bevat alle informatie over transacties in het verleden, terwijl het huidige blok alle nieuwe transacties bevat.  Dit proces is oneindig.

Onmogelijk om te hacken

Een blok is bijna onmogelijk te hacken. In tegenstelling tot exchanges is een blockchain dan ook nog nooit gecompromitteerd. En laten we hopen dat het nooit gebeurt. Als er wordt ingebroken stelen hackers niet alleen geld, maar ook een hoop gegevens.

Opgeslagen gegevens

Alle gegevens op de blockchain worden permanent opgeslagen. Je kunt dus wel spreken van een voortdurende cyclus. Bovendien zijn blokken niet aan te passen. Gebruikers kunnen dus niet koeien met transactiegegevens die eerder zijn vastgelegd. Dit maakt de blockchain een uiterst veilige technologie.

Minen en blokken: zo zit dat

Interessant om te weten is dat er aan blok een wiskundig probleem is gekoppeld. Dagelijks vindt er een strijd plaats tussen miners om de rekensom zo snel mogelijk op te lossen. Lukt dit, dan krijgt de miner Bitcoins als beloning. De moeilijkheidsgraad bepaalt de waarde van de Bitcoin. Gemiddeld duurt het ongeveer 10 minuten om het nieuwe probleem op te lossen. Zodoende worden er om de 10 minuten ongeveer 12,5 nieuwe Bitcoins geproduceerd.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen