Wat is een Bollinger Band en hoe kun je het toepassen?

Crypto traders gebruiken allerlei technieken en strategieën om zo succesvol mogelijk te handelen. Best een uitdaging, aangezien de cryptomarkt bekend staat als erg volatiel. Maar door goed te analyseren en verschillende hulpmiddelen te gebruiken lukt het vaak toch. Een bekende technische indicator is de ‘Bollinger Band’. Wat is het precies en hoe gebruik je het als crypto trader?

Wat is een Bollinger Band?

Bollinger Bands zijn een technische indicator die uit drie verschillende banden bestaat. Als het goed is zie je een bovenste, middelste en onderste lijn. De bovenste en onderste banden worden berekend door middel van een standaard deviatie. Dit is een ander woord voor het berekenen van het gemiddelde. Crypto beleggers proberen door middel van de Bollinger Bands een bepaalde trend te ontdekken. Ze gebruiken daarvoor het 20-daagse voortschrijdend gemiddelde.

wat is een bollinger band

Hoe werken Bollinger Bands?

Een term als standaard deviatie klinkt natuurlijk leuk en aardig, maar hoe werken Bollinger Bands nu echt? Daarvoor moet je gaan analyseren en tekenen. Traders plaatsen twee lijnen (de bands) op de koers. Vervolgens zie je direct of er sprake is van veel volatiliteit of niet. In tijden van koersveranderingen is de afstand tussen de koers en de Bollinger Band namelijk groter dan in minder volatiele periodes. Alle banden liggen in dat geval vrij dicht bij elkaar.

Hoe worden Bollinger Bands gebruikt?

Crypto traders gebruiken een Bollinger Band om een bepaalde positie te timen. Anderen vinden het een ideaal hulpmiddel om een positie te sluiten. Volgens de meeste beurshandelaren laat de markt 80 procent van de tijd geen duidelijke trend zien. Het beweegt daarom meestal tussen de Bollinger Bands in. Maar na een uitbraak buiten de lijnen is het oppassen geblazen. In dat geval moet je gaan kopen of verkopen. Daarbij gelden de volgende regels:

  • Als de koers onder de onderste Bollinger Band breekt is dat een verkoopsignaal
  • Als de koers boven de bovenste Bollinger Band breekt is dat een koopsignaal

Tekenen dat een aandeel ‘overbought of ‘oversold’ is

Hoe dichter een bepaalde prijs zich bij de bovenste band bevindt, hoe groter de kans dat het aandeel ‘overbought’ is. Dit betekent simpelweg dat het teveel is gekocht waardoor er op een gegeven moment geen kopers meer over zijn. Wanneer de koers de laagste band raakt is het tegenovergestelde het geval. Het aandeel is zoveel verkocht dat er bijna geen verkopers meer over zijn. En dat is een koopsignaal die je eigenlijk niet mag missen.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen