Wat is een broker en welke voor- en nadelen heeft het?

Wil je graag cryptomunten kopen? Dan is het wellicht een goed idee om gebruik te maken van een broker. In bepaalde opzichten verschilt deze financiële instelling van een exchange. Welke dat zijn en hoe een broker precies werkt lees je in dit artikel.

Wat is een broker en hoe werkt het?

Een cryptocurrency broker is bijna niets anders dan een tussenpartij. Het zit tussen jou en een cryptocurrency exchange in. Dit werkt vrij simpel. Een broker koopt een groot aantal digitale munten bij een exchange en biedt ze aan via het eigen platform. Vervolgens kunnen klanten een of meerdere cryptocurrencies kopen. Sommige brokers beschikken tegenwoordig niet eens meer over een eigen voorraad. In plaats daarvan plaatsen ze de bestelling van hun klant(en) automatisch bij een exchange. Het verloopt vrijwel altijd volgens dit stappenplan:

Stap 1: De klant plaatst een order bij een broker
Stap 2: De klant betaalt voor de order
Stap 3: Na de betaling plaatst de broker een order bij een exchange
Stap 4: De exchange verstuurt de cryptomunten naar de wallet van de klant

wat is een broker

Hogere fee dan exchange

De meeste brokers beschikken over een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke interface waar ook beginnende crypto traders mee uit de voeten kunnen. Daarnaast heb je als klant vaak de keuze uit meerdere betaalmethoden, waaronder iDeal en creditcard. Tegenover deze voorstellen staat wel dat de broker over het algemeen een hogere fee vraagt dan een exchange.

Voor wie is een broker geschikt?

Een broker is bij uitstek geschikt voor investeerders die niet van plan zijn om veel te handelen. Vanwege de vrij hoge fee kiezen veel mensen ervoor om cryptomunten te kopen en die voor een bepaalde tijd te bewaren. Nadat je bent aangemeld bij een broker krijg je vrijwel altijd een eigen wallet, oftewel een digitale portemonnee. Wil je graag handelen in crypto? Vanwege lagere kosten raden wij dan een exchange aan.

Wat zijn bekende brokers in Nederland?

De cryptomarkt telt inmiddels een aantal bekende brokers. Zo zijn veel investeerders enthousiast over Bitvavo vanwege de lage handelskosten van maximaal 0.25 procent. Het grote aanbod aan cryptomunten is een groot pluspunt van Bitcoin Meester. Bovendien biedt het staking aan voor 15 cryptomunten. Dit aantal zal in de toekomst waarschijnlijk verder toenemen. Beheer je graag je eigen privé sleutels? Dan is de broker Anycoin Direct misschien een goede optie voor jou.

Wat is het verschil tussen een broker en een exchange?

Een broker en een exchange zijn niet hetzelfde. Zoals gezegd is een broker meer geschikt voor een eenmalige investering en een exchange voor crypto handel. Hoewel je met deze optie mogelijk veel geld kunt verdienen, is het vaak aan het begin wel even uitvogelen hoe een exchange werkt. Zo kan de interface van Binance voor beginnende beleggers vrij overweldigend zijn. Bovendien is het bij een exchange niet altijd mogelijk om te betalen met iDeal en Bancontact, en bij een broker wel. Zodoende staan brokers over het algemeen bekend als meer gebruiksvriendelijk dan exchanges. Maar laat je keuze uiteindelijk afhangen van jouw eigen wensen en doelstellingen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een broker?

Wees je bewust van de voor- en nadelen van een broker. Wij hebben ze even voor jou op een rijtje gezet. De voordelen van een broker zijn als volgt:

  • Het is gebruiksvriendelijk en overzichtelijk en daarom ook geschikt voor beginnende crypto traders. Je kunt er zonder kennis van zaken cryptovaluta aanschaffen.
  • Het biedt vaak meerdere betaalmethoden, zoals iDeal, creditcard en Bancontact.
  • Het is vaak in meerdere talen beschikbaar, waaronder het Nederlands. Dit geldt ook voor ondersteuning per telefoon en/of e-mail.

Wat zijn de nadelen van een broker?

  • Over het algemeen zijn de handelskosten hoger dan bij een exchange.
  • Het aanbod is vaak iets minder groot dan bij een exchange.
  • Het beschikt over minder functionaliteiten dan een exchange. Bij deze laatste partij kun je bijvoorbeeld gebruiken van limit orders en margin trading.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen