Wat is een bubble en komt het voor op de cryptomarkt?

Het afgelopen decennium hebben crypto investeerders talloze hoogte- en dieptepunten meegemaakt. Van koersexplosies tot dalingen van wel 50 tot 80 procent: crypto is soms net een achtbaan. Bovendien is er zowel lof als kritiek wanneer het om digitale valuta gaat. Critici spreken soms van een ‘bubble’ die ieder moment kan barsten. Wat houdt dit in?

Wat is een bubble?

Soms komt het voor dat de koers van een aandeel binnen korte tijd explodeert. De stijging is zo sterk dat zelfs de media er over begint te schrijven. Bitcoin is hier een uitgelezen voorbeeld van. Tussen 2009 en 2021 is de koers van Bitcoin van een paar cent naar duizenden euro’s gegaan. Voor investeerders die er vroeg bij waren is deze digitale munt een droom die uitkomt. Voor anderen zal het eindigen in een deceptie. Tenminste, als je gelooft dat Bitcoin en altcoins een ‘bubble’ zijn. Dit betekent dat de hype rondom een bepaald aandeel of een bepaalde valuta markt (in dit geval crypto) uiteindelijk zal eindigen. En het einde is niet bepaald zachtzinnig: binnen korte tijd vindt er een zeer grote prijsdaling plaats dat van geen ophouden weet.

wat is een bubble

Dit zijn de fases van een bubble

Een bubbel die barst verloopt in een bepaalde volgorde. We hebben dit bijvoorbeeld gezien nadat de crypto hype van 2017 plotseling tot een heftig einde kwam. In eerste instantie dachten opportunisten dat de daling van Bitcoin begin 2018 een goed moment was om in te stappen. Deze groep dreef de prijs van de cryptomunt licht op, waardoor er na de daling weer een klein beetje vertrouwen ontstond bij beginnende investeerders. Maar plotseling daalde de prijs opnieuw flink waardoor er een paniekverkoop ontstond. Zoals de naam al zegt werd Bitcoin, net als altcoins, massaal verkocht.

De grote crypto crash van 2018

2018 is inmiddels de boeken ingegaan als de ‘Great Crypto Crash’. Tussen januari en september 2018 waren de meeste cryptocurrencies maar liefst 80 procent van hun waarde verloren. Als je al kunt spreken van een bubbel die barst, dan is dat het uitgelezen voorbeeld. De crypto crash van 2018 was zelfs erger dan de Dot.com bubble uit 2000, toen er een daling van 78 procent plaatsvond.

Wat is het verschil tussen een gewone crash en een bubble?

Overigens is er een duidelijk verschil tussen een ‘gewone crash’ en een bubble. Het laatstgenoemde fenomeen is namelijk permanent, wat betekent dat oude prijsniveau’s nooit meer bereikt worden. En als je op deze manier naar cryptocurrencies kijkt, dan is er nog geen sprake geweest van een bubble. Ook niet in 2018, want in de jaren daarna is de prijs van Bitcoin weer enorm gestegen. Inmiddels is zelfs de koerswaarde van bijna 20.000 dollar (destijds de ATH eind 2017) overschreden.

En dan nu de hamvraag: Is Bitcoin een bubble?

Maar we moeten ook realistisch zijn. Het zou best dat de bubbel alsnog een keer barst en de waarde van cryptocurrencies tot het nulpunt daalt. Maar of dat gebeurt en wanneer dat is weet niemand. Hoe dan ook is het antwoord op de vraag ‘Is Bitcoin een bubbel?’ haast onmogelijk te beantwoorden. De tijd zal het leren!

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen