Wat is een bull run en hoe herken je het?

Wie actief is op de financiële markt kan niet om de grillen van de markt heen. Het is van groot belang om de financiële ontwikkelingen in de wereld in de gaten te houden, aangezien dit rechtstreeks gevolgen heeft voor het koersverloop. Bij positief nieuws kan er bijvoorbeeld een bull run ontstaan. Deze term wordt al jaren gebruikt op Wall Street en inmiddels ook gemeengoed op de cryptomarkt. Wat is een bull run?

Wat is een bull run?

Van een bull run is sprake als de koersen op de financiële markt langere tijd stijgen. Zoals de naam al zegt wordt het gesymboliseerd door een stier die zijn prooi met de hoorns omhoog sleurt. Op Wall Street staat zelfs al jaren een wereldberoemd beeld van een stier. De meeste crypto investeerders kunnen hun geluk niet op tijdens een bull run. De koersen blijven stijgen en als gevolg daarvan neemt de interesse onder andere investeerders flink toe. Er is sprake van een positieve trend waarbij, mits je verstandig handelt, geld te verdienen valt.

wat is een bull run

Waar komt de term bull run vandaan?

Over het algemeen wordt aangenomen dat de term ‘bull run’ afkomstig is van een stier die van onder naar boven beweegt met zijn hoorns. Er is echter nog een andere interessante theorie die we graag even willen vermelden. In het tijdperk van koningin Elizabeth I, de zestiende eeuw, organiseerde men in sommige dorpen gevechten tussen stieren, beren en honden. Je kunt je wel voorstellen wie meestal aan het kortste eind trok. Hoewel het gebruik in de negentiende eeuw in de ban werd gedaan, is het mogelijk een van de redenen waarom de termen ‘bull’ en ‘bear’ nog steeds voorkomen in de financiële wereld.

Wat zijn de kenmerken van een bull run?

Wie succesvol wil zijn op de financiële markt heeft voldoende kennis nodig van markttrends en psychologie. Handelaren vertonen bepaald gedrag dat invloed heeft op het verloop van de koersen. Zo neemt het vertrouwen om te investeren in een bepaalde cryptomunt toe als er langere tijd sprake is geweest van een koersstijging. Dit spreekt voor zich, aangezien weinig mensen een investering aandurven als de koersen mogelijk gaan dalen. Er is dus voldoende positiviteit en optimisme nodig om een bull run in gang te zetten. Wanneer dit daadwerkelijk gebeurt neemt het vertrouwen onder investeerders een enorme vlucht. De vraag naar cryptomunten neemt toe en steeds meer mensen investeren grote bedragen.

Koersstijgingen brengen risico’s met zich mee

Het bovenstaande proces klinkt fantastisch: het vertrouwen en de koersen blijven maar stijgen. Maar tegelijkertijd neemt ook het risico toe. In het Engels gebruikt men het gezegde: ‘what goes up must come down’ en dat geldt ook voor crypto. Op een gegeven moment komt er een punt waarop de koers zal stagneren of dalen. Er is sprake van een piek die in de cryptowereld bekend staat als de All Time High (ATH). Nadat de hoogste prijs is bereikt (niemand kan voorspellen wanneer) zullen de koersen gaan dalen. Er zullen altijd investeerders zijn die juist op dat moment geld in de cryptomunt hebben gestort. Op het moment dat een daling blijft voortduren ontstaat er onrust en in het ergste geval een paniekverkoop. Dit is vaak het sein dat er een bear market is begonnen, oftewel een langere periode waarin de cryptokoersen dalen.

Vertrouwen slaat om tijdens een bear market

In een bear market vindt precies het tegenovergestelde plaats van een bull market. Het optimisme en vertrouwen slaat om in negativiteit en moedeloosheid. Maar er gloort altijd hoop aan de horizon. Er is altijd een kans dat de prijzen weer gaan stijgen. Vervolgens begint de cyclus bull market – bear market weer opnieuw. Handelen op de aandelen- en/of cryptomarkt gaat met pieken en dalen. Uiteindelijk is het de kunst om je emoties onder controle te houden.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen