Wat is een bull trap en hoe kun je het voorkomen?

Even een paar interessante feiten over de bull market. De gemiddelde investeerder maakt in een periode van koersstijgingen 180 procent winst. En gemiddeld gezien duurt een bull market 1764 dagen, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Investo. Soms krijgen investeerders op de aandelen en/of cryptomarkt te maken met een zogeheten bull trap. Wat is dit en is het goed of slecht nieuws?

Wat is een bull trap?

Misschien spot je een dalende trend in een of meerdere aandelen. Ook de cryptomarkt krijgt er regelmatig mee te maken. Het is simpelweg iets waar je als investeerder niet altijd aan kunt ontkomen. Maar soms is sprake van een zogeheten bull trap. Dit is een vals signaal waarbij een dalende trend een stijgende trend blijkt. Voor beleggers of handelaren die ‘long’ zijn gegaan betekent dit verlies. Er kan ook sprake zijn van een zogeheten ‘whipsaw’ patroon. Dit betekent dat een koers net boven of onder een Moving Average (MA) support of resistance niveau duikt. In dat geval is er sprake van een valse breakout of breakdown.

wat is een bull trap

Wanneer is er sprake van een bull trap?

Laten we even dieper op het fenomeen bull trap ingaan om het beter te begrijpen. Het doet zich voor wanneer beleggers of traders effecten kopen die boven een bepaald weerstandsniveau uitbreken. Deze strategie komt vaak voor op de aandelen en/of cryptomarkt. Traders baseren het op technische analyse en zien vaak dat er na een uitbraak een koersstijging plaatsvindt.  Goed nieuws, maar er kan ook een ommekeer plaatsvinden en dan is het oppassen geblazen. In een dergelijke situatie is er sprake van een “bull trap” en zit je als het ware vast in een trade.

Hoe voorkom je een bull trap?

Een bull trap staat onder crypto investeerders ook wel bekend als een valse breakdown. De koersen lijken te dalen, maar doen dat uiteindelijk toch niet. Het tegenovergestelde daarvan is een bear trap, oftewel een valse breakout. Vanwege de plotselinge ommekeer staan traders en beleggers als het ware aan de verkeerde kant van de prijsactie. Om dit te voorkomen proberen traders een uitbraak te bevestigen met behulp van technische indicatoren, zoals:

  • De Relative Strength Index (RSI): Technische indicator die de snelheid en richting van een bepaalde beweging bepaalt. Bovendien brengt het ‘overbought’ of ‘oversold’ aandelen in kaart.
  • Het gemiddelde volume: Een laag volume kan een teken zijn van een bull trap
  • Bullish candlesticks: een teken dat de koersen waarschijnlijk verder zullen stijgen

Als het momentum ontbreekt

Bij een bull trap is het niet gelukt om een rally boven een bepaald uitbraakniveau vol te houden. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn, zoals een gebrek aan enthousiasme onder investeerders. Het momentum lijkt te ontbreken en er ontstaan divergenties. Bears zien het gebeuren en besluiten hun aandelen van de hand te doen. Daardoor dalen de koersen onder weerstandniveau’s. Door een stop-loss order in te stellen kun je bij een dergelijke situatie flinke verliezen voorkomen.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen