Wat is een bull en hoe herken je het?

Wist je dat de wereld ongeveer 300 miljoen crypto investeerders kent? Misschien maak jij ook wel deel uit van deze groep. En misschien ben jij ook wel een van de mensen die een rotsvast vertrouwen heeft in de potentie van digitale valuta. En hoopt dat de zogeheten bulls blijven domineren op de markt. Wat is een “bull” en hoe herken je het?

Wat is een bull?

Het vertrouwen van (crypto) handelaren in de markt wisselt sterk. Periodes van optimisme en groei wisselen elkaar af met negativiteit en koersdalingen. Wanneer veel investeerders vertrouwen hebben in de markt is er sprake van een bull periode. Meestal gaat dit hand in hand met de bull market, waarbij de koersen van cryptomunten een langere periode blijven stijgen.

wat is een bull

Wat zijn kenmerken van een bull run?

Tijdens een bull market vindt er een zogeheten ‘bull run’ plaats. De prijzen blijven maar stijgen en het optimisme onder investeerders kent geen grenzen. Logisch dat bijna iedereen geniet van een crypto bull run. Er valt immers veel winst te behalen. Dit zijn de meest belangrijke kenmerken van een bull run:

  • De koersen stijgen voor een langere periode
  • Investeerders hebben veel vertrouwen in de crypto markt
  • De traditionele media begint te schrijven over de cryptomarkt
  • Mensen met weinig verstand van digitale valuta beginnen zich er in te verdiepen
  • Bij goed nieuws stijgen de koersen zeer hard
  • Bij slecht nieuws dalen de koersen weinig
  • Bij een bullmarkt is er veel vertrouwen in de markt

Investeerders hebben hoge verwachtingen

Van een ‘bull’ is sprake wanneer een grote groep investeerders cryptocurrencies kopen met de verwachting dat de koers op korte termijn zal gaan stijgen. In feite is er sprake van een domino effect. Investeerders hebben vertrouwen in een munt. Ze kopen massaal in, hetgeen tot een koersstijging leidt. Andere investeerders zijn getuige van de toenemende interesse in crypto en prijsstijgingen en kopen de cryptomunt ook. Vervolgens stijgt de prijs nog verder. Er is dus ook sprake psychologie: als er een schaap over de dam is, volgen er meer. 

Waar komt de term ‘bull’ vandaan?

De term ‘bull’ komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het is het Engelse woord voor ‘stier’, dat we allemaal kennen als een sterk beest. Wanneer een stier een prooi aanvalt heeft hij zijn hoorns opwaarts. De cryptokoersen gaan tijdens een bull market ook omhoog. Het tegenovergestelde van ‘bull’ is ‘bear’. Een beer slaat met zijn klauw naar beneden om een prooi uit te schakelen. Je raadt het waarschijnlijk al: tijdens een bear market gaan de koersen ook naar beneden.

Kudde stapt te laat in

Wist je dat een grote groep investeerders in een bull market een ‘herd’ wordt genoemd? Dit is de Engelstalige naam voor ‘kudde’. Helaas stappen veel deelnemers aan de herd pas in op het moment dat de meeste winst met een cryptomunt al is behaald. Zo kregen de mensen die in 2017 Bitcoin kochten bij een prijs van 20.000 dollar het deksel op de neus.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen