Wat is een central ledger en welke functie heeft het?

De blockchain vormt een van de belangrijke pilaren van crypto. Zonder deze techniek kunnen transacties immers niet op een veilige manier worden opgeslagen. Een ledger vormt op zijn beurt een belangrijk onderdeel van de blockchain. Zo heeft de central ledger een aantal belangrijke taken. Wat is het precies en wat zijn die taken? Lees snel verder voor het antwoord.

Wat is een central ledger?

Je kunt een central ledger vergelijken met een centraal kasboek. Een bank maakt hier bijvoorbeeld gebruik van. Laten we een praktijkvoorbeeld gebruiken om het een en ander te verduidelijken. Stel je voor dat James 3 chocoladerepen koopt in de winkel van Samantha. James betaalt een bedrag van 5 euro aan de winkeleigenaresse en krijgt in ruil daarvoor de chocoladerepen. Samantha neemt de 5 euro in ontvangst. Bij deze transactie is de bank een tussenpersoon die in het kasboek vastlegt dat James nu 5 euro minder heeft en Samantha 5 euro meer.

central ledger

Wat is het verschil met een distributed ledger?

In het bovenstaande voorbeeld is de bank de enige partij die de transactie vastlegt. Bij een zogeheten distributed leder is echter sprake van een hele andere situatie. In deze situatie is er sprake van een openbaar grootboek, beter bekend als de blockchain, waar iedereen inzicht in heeft. In dit kasboek kunnen zowel de bank als James en Samantha zien wie er heeft betaalt, wie de ontvanger is en welk bedrag er is ontvangen.

Blockchain verandert het boekhoudproces voorgoed

Grootboeken hebben verschillende belangrijke functies. Eeuwen geleden werden ze al gebruikt om de identiteit van personen en de eigendom van bepaalde activa vast te leggen. Ook politieke rechten en de juridische status van een individu of meerdere personen kwam in het grootboek terecht. Nuttige informatie wordt evenals transacties nauwkeurig geregistreerd. Sinds de komst van blockchain en crypto is er wat betreft het vastleggen van informatie veel veranderd. Het boekhoudproces zoals hierboven staat beschreven is aan verandering onderhevig. Het is gedigitaliseerd en ook steeds vaker gedecentraliseerd. Daarbij is er steeds minder sprake van een centrale autoriteit.

Veiliger dan ooit

Een groot voordeel van een distributed ledger in plaats van een central ledger is de toegenomen veiligheid. Al eerder schreven we over het decentrale aspect. De kans op fraude is lastiger als meerdere partijen toegang hebben tot het kasboek.  Bovendien regelt de blockchain het transactieproces via computers (nodes) over de hele wereld. Alle deelnemers aan de blockchain zijn dus samen verantwoordelijk voor de veiligheid.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen