Wat is een Central Processing Unit (CPU) en is het belangrijk voor crypto miners?

De central processing unit is een van de meest belangrijke onderdelen van een computer. Niet voor niets wordt het altidj vermeld bij een omschrijving van een pc, laptop of tablet. Bovendien kom je deze term ook regelmatig tegen in de cryptowereld. Wat is een central processing unit en hoe werkt het? In dit artikel leggen we het je graag uit. 

Wat is een Central Processing Unit? (CPU)

De prestaties van een computer worden voor een belangrijk deel bepaald door een central processing unit. Sterker nog, zonder dit onderdeel krijg je de pc niet eens aan. In het Nederlands noemen we het een centrale verwerkingseenheid terwijl men in de Engelstalige wereld de term ‘Central Processing Unit’ gebruikt, voor het gemak afgekort als CPU.

central processing unit

Wat doet een CPU?

De Central Processing Unit is in feite een hoofdchip met miljoenen kleine transistoren. Elke transistor geeft de enen en nullen van het binaire systeem weer. Ze gaan aan en uit en nemen alle berekeningen en aansturingen binnen een computer voor hun rekening. Zodoende vormt een CPU het hart van een computer.

Andere functies van een CPU

Een snelle pc, tablet of laptop beschikt over een CPU die tientallen taken per seconde kan verrichten. Uiteraard is dit niet de enige factor die bijdragen aan de snelheid van een computer. Ook stuurt het andere delen van een computer aan. Denk bijvoorbeeld aan de Graphics Processing Unit (GPU), oftewel de grafische verwerkingseenheid. Ook heeft de snelheid van de CPU invloed op het geheugen van de computer (RAM).

CPU en crypto mining

De rekenkracht van een CPU wordt doorgaans gemeten in gigahertz (GHz). Simpel gezegd geeft dit weer hoeveel berekeningen een CPU binnen een bepaald aantal seconden kan uitvoeren. Dit belangrijke onderdeel van een computer wordt in verschillende sectoren gebruikt. Een paar jaar geleden was het voor cryptocurrency miners onmisbaar. Om crypto te minen moeten er namelijk miljoenen hashfuncties worden berekend.

Zijn de hoogtijdagen van CPU voorbij?

De cryptomarkt blijft zich elke dag verder ontwikkelen. Zodoende verdwijnen bepaalde technologieën van het toneel, om plaats te maken van andere. De CPU is daar een goed voorbeeld van. Minen is tegenwoordig een complexe aangelegenheid en de concurrentie is moordend. Daardoor beschikt de CPU niet meer over voldoende rekenkracht om minen mogelijk te maken. De hoogtijdagen van de CPU zijn wat dat betreft voorbij. Het wordt dan steeds vaker vervangen door GPU’s en ASIC’s. Dit laatste onderdeel is specifiek ontworpen om crypto te minen en voeren de taken van GPU’s op een efficiënte manier uit.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen