Wat is een chain split en waarom ontstaat het?
Blockchain en crypto zijn volop in ontwikkeling. De nog relatief jonge technologieën hebben de wereld al versteld doen staan. Toch hebben ze hun eigen interne problemen waar je je bewust van moet zijn. In het (recente) verleden hebben discussies over het functioneren van een bepaalde blockchain bijvoorbeeld geleid tot soft forks en hard forks. Die hebben op hun beurt weer geleid tot een zogeheten chain split. Hoe zit dit precies en wat is een chain split?
Wat is een software fork?
Soms komt het wel eens voor dat de ontwikkelaars van een blockchain het niet met elkaar eens zijn over de voortgang van hun project. De discussie kan zo hoog oplopen dat er uiteindelijk een software fork ontstaan. Dit houdt in dat een aantal ontwikkelaars besluiten om hun eigen onafhankelijke project op te starten. Ze kopiëren de codebase van de oudere cryptocurrency, maar beginnen voor zichzelf met iets nieuws. Een fork is onder te verdelen in een ‘hard fork’ en een ‘soft fork’”:
- Hard fork: Alle private keys en cryptomunten worden naar de nieuwe blockchain gekopieerd
- Soft fork: Er vindt geen splitsing van de blockchain plaats. Dit is een groot verschil met een hard fork. In plaats daarvan wordt de set van regels in een blockchain protocol strenger gemaakt. Bij een hard fork worden de regels juist soepeler.
Wat zijn bekende crypto forks?
De manier waarop veel cryptocurrencies zijn ontwikkeld maakt het ontstaan van forks eenvoudig. Het zijn namelijk vaak open-source projecten, waardoor de codebase relatief eenvoudig kan worden gekopieerd. Sterker nog: een software ontwikkelaar hoeft niet eens over de vaardigheden te beschikken om een munt helemaal van de grond af aan op te bouwen. Inmiddels telt de cryptowereld een groot aantal forks. Een kleine greep:
Waarom ontstaan crypto forks?
Bovengenoemde forks zijn ontstaan om verschillende redenen. Zo denken sommige ontwikkelaars dat een bepaalde cryptocurrency verbeterd kan worden door een aantal technische veranderingen. Soms is een fork noodzakelijk om dit voor elkaar te krijgen. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij Litecoin (LTC), dat zich in 2011 afsplitste van Bitcoin. Charlie Lee bedacht LTC omdat hij streefde naar een snellere blokgeneratietijd en een grotere hoeveelheid munten. LTC is dus het resultaat van technische veranderingen. Maar soms ontstaat een crypto fork zonder enige technische onderbouwing. Zo is Dogecoin (DOGE) inmiddels wereldberoemde fork van Litecoin, terwijl het ooit als grap begon.
Hoe leidt een fork tot een chain split en wat is het precies?
Een crypto fork kan een aantal gevolgen hebben voor de blockchain. Zo vindt er soms een zogeheten ‘chain split’ plaats . Dit betekent dat er twee versies van de oorspronkelijke blokketen ontstaan. Tot een bepaald punt hebben beide blockchains dezelfde geschiedenis. Maar op een gegeven moment gaan ze hun eigen weg. Overigens hoeft een fork niet altijd te leiden tot een chain split. Soms komt het ook voor omdat de twee versies van de node software niet meer compatibel met elkaar zijn.
Chain split en minen
In uitzonderlijke gevallen vindt een chain split plaats tijdens het minen. Het mining proces is gedecentraliseerd en daardoor vindt er soms een concurrentiestrijd plaats tussen miners. Wie weet de beste blockchain te bouwen? Kortom: een chain split kan om verschillende redenen plaatsvinden en is niet altijd te voorkomen. Soms is het zelfs goed nieuws, aangezien het de technische fundamenten van een blockchain kan verbeteren.
Vergelijk de beste Crypto brokers
Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.
Meest gekozen
- Goed en betrouwbare broker
- Rente verdienen via staking
- Makkelijk te gebruiken
- Beste broker voor crypto
9,4/10 Beoordeling
- Gemakkelijk te gebruiken
- Diverse betaalmogelijkheden
- Goede klantenservice
9,0/10 Beoordeling
- Met iDeal betalen is mogelijk
- Handige mobiele app
- Nederlandse helpdesk
8,9/10 Beoordeling
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.