Wat is een chargeback en heb je er aanspraak op bij crypto transacties?

Meestal verloopt het betaal- en ontvangstproces van een product of dienst zoals gewenst. Als consument maak je een bedrag over en vervolgens wordt jouw aankoop/bestelling geleverd. Helaas vallen fouten niet altijd te voorkomen. In dat geval heb je recht op een ‘chargeback’. Wat is het en in welke mate heeft het betrekking op crypto? Lees snel verder voor het antwoord.

Wat is een chargeback?

Heb je onlangs een transactie gedaan met een bankkaart of een creditcard? Dan ontvang je hopelijk binnenkort jouw product, dienst en/of bestelling. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je afrekent en vervolgens niks gebeurt. Is dat wel het geval, dan sta jij als klant goed in je recht. Je kunt in dat geval rekenen op een chargeback. Na foute en/of frauduleuze kosten krijg je jouw geld terug.

chargeback

Betaling terugdraaien

Bij een foute betaling is de verkoper verplicht om de transactie terug te draaien. Dit gebeurt echter niet automatisch. De klant moet de oorspronkelijke overschrijving betwisten en zijn of haar gelijk krijgen. Meestal neemt dit proces enkele dagen in beslag. Een foutje kan natuurlijk altijd gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan een administratieve fout waardoor een betaling twee keer is afgeschreven. Ook technische problemen komen wel eens voor.

Gebruikt crypto ook chargeback?

Een chargeback bestaat natuurlijk niet voor niets. Zo beschermt het jou als klant voor identiteitsdiefstal. Stel je voor dat jouw creditcard is gestolen en zomaar is gebruikt voor een betaling. De chargeback optie zorgt ervoor dat je toch jouw geld terugkrijgt. Tegelijkertijd moeten bedrijven die producten en/of diensten leveren beducht zijn op chargeback fraude. In een dergelijke situatie vraagt de klant ten onrechte geld terug. Daarmee komen we aan bij cryptocurrencies. Bij gedecentraliseerde cryptocurrencies worden transacties namelijk permanent op de blockchain vastgelegd. Oftewel: ze zijn onomkeerbaar. Daardoor is chargebackfraude onmogelijk.

Escrow

Een groot verschil tussen aankopen doen met fiat of crypto is dat chargeback bij deze laatste optie niet mogelijk is. Dit is te danken aan het systeem van cryptocurrencies transacties. Bij een overboeking belandt het overgemaakte geld in de zogeheten ‘escrow’. Pas wanneer beide partijen de transactie bevestigen vindt de betaling en ontvangst plaatst. Na het voltooien van de transactie is het niet meer terug te draaien.

Steeds meer bedrijven kiezen voor crypto

Steeds meer bedrijven, organisaties en instellingen kiezen voor crypto omdat chargebacks ontbreken. Daarmee besparen ze miljoenen euro’s per jaar. Bovendien wordt crypto steeds meer mainstream. Niet voor niets accepteert een bedrijf als Microsoft cryptocurrency inmiddels als betaling. En wist je dat JP Morgan Chase inmiddels druk bezig met de uitgave van een munt? Wie weet verlaagt JPM coin de drempel voor bedrijven om crypto te stappen nog meer.

Wat als je problemen hebt na een transactie?

Heb je  problemen na uitvoeren van een transactie, bijvoorbeeld omdat je teveel geld hebt overgemaakt? Neem dan contact op met de verkoper/handelaar. Uitwisselingen worden altijd P2P uitgevoerd en vinden plaats op de blockchain. Dit digitale grootboek verifieert iedere transactie. Het systeem is er echter niet op gemaakt om terugboekingen uit te voeren. Dus wil je graag je geld terug na een betaling? Dan zul je toch echt in gesprek moeten met de handelaar. 

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen